USA:s senat röstar ja till skattepaket

Representanthusets talman Paul Ryan hyllar skattepaketet.Bild: AFP/Lehtikuva/Alex Wong

Den amerikanska senaten har röstat ja till Republikanernas förslag till skatteomläggning, en viktig seger för president Donald Trump.

– Det här är Trumps första framgång när det gäller lagstiftning och det var väldigt viktigt för honom att ha något att visa upp så här när det blir bokslut för året, säger den svensk-amerikanska statsvetaren Elizabeth Walentin till TT.

Omröstningen efter midnatt lokal tid föregicks av många timmars debatt. Röstandet avbröts flera gånger av rop från demonstranter i salen.

Paketet har redan röstats igenom i representanthuset, med röstsiffrorna 227–203.

Sänker skatter

"USA:s senat har just röstat igenom den största skattesänkningslagen i historien. Det fruktansvärda individuella mandatet (Obamacare) upphävt. Går till representanthuset i morgon bitti (senare i dag svensk tid) för slutlig omröstning. Om den godkänns blir det presskonferens i Vita huset omkring klockan 13.00 (20.00 finsk tid)", skriver Trump själv på Twitter.

Tre av lagförslagen i skattepaketet strider mot senatens budgetregler. Därför lyftes dessa ur före omröstning. Det betyder att representanthuset måste rösta igen under onsdagen, innan förslaget kan läggas på Trumps bord för underskrift, skriver Reuters.

Hyllar paketet

En av hörnpelarna i skattereformen är att bolagsskatten sänks från 35 till 21 procent. Även individer får skattelättnader. Den maximala inkomstskatten sänks från dagens 39,6 procent till 37 procent.

Representanthusets talman Paul Ryan hyllade skattepaketet i debatten inför voteringen där.

– I dag ger vi det här landets invånare deras pengar tillbaka, sade han.

Enligt Ryan kommer en genomsnittlig familj att tjäna drygt 2 000 dollar – omkring 1 700 euro – på reformen under 2018.

"Glada nu"

Skattereformen är mycket viktig för Donald Trump, som behöver säkra stöd hos sina kärnväljare.

– Det här är viktigt både för honom och för Republikanerna. Och det gick väldigt fort, de fick igenom en stor lag på bara två månader, säger Walentin, som tidigare arbetat med kampanjer för Demokraterna.

– De är glada nu, men man kan fråga hur det kommer att gå sedan när folk börjar känna av effekterna.

Republikanerna har 52 av 100 platser i senaten, och det har pågått intensiva övertalningsförsök in i det sista för att få alla att rösta ja. Röstsiffrorna i senaten blev 51 mot 48, skriver nyhetsbyrån AP.

Fakta

USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC.

Den består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd. I nuläget har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna: 52 platser i senaten och 239 i representanthuset.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut).

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källor: Representanthuset, senaten

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33