USA:s sanktionsbeslut trycker upp oljepriset

Bild från Marathon Petroleums oljeraffinaderi i Cincinnati, Ohio, USA.Bild: EPA/MARATHON PETROLEUM CORPORAT HANDOUT

Världsmarknadspriset på råolja har lyft till de högsta nivåerna sedan hösten 2014 efter det att USA har beslutat om nya sanktioner mot Iran, världens fjärde största oljeproducent.

Ökad geopolitisk spänning i Mellanöstern har också bidragit till prisuppgången.

Sanktionerna mot Iran införs stegvis, enligt Trumpregeringens plan. Bedömare räknar med att sanktionerna kommer att dra ned Irans oljeexport med 500 000 fat per dag i höst och med en miljon fat om ett år.

Bland andra Opecländer anses Kuwait och Irak ha bäst förutsättningar för att snabbt fylla upp bortfallet av olja från Iran. Samtidigt öppnar det högre oljepriset upp för lite produktionsmodeller för olja, som skifferolja i USA.

Det kraftiga prislyftet under veckan har därför planat ut strax över 77 dollar per fat.

Det finns dock bedömare som tror på fortsatta prislyft, bland annat då oljelandet Venezuelas produktion hotas av akuta finansiella problem.

– Vi tror att den största risken just nu är att inte ställa in sig på högre oljepriser, säger Stan Majcher på fondförvaltaren Hotchkis & Wiley.

I takt med att oljepriset ökar har även aktier exponerade mot oljesektorn lyft kraftigt.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33