USA:s sämsta president någonsin ångrar sig

Kovändning. Skylar Astin och Nick Nolte som assistent och tidigare president. Bild: HBO nordic

Presidentämbetet är ett ständigt återkommande tema i amerikanska tv-serier. Det senaste tillskottet i genren är komediserien Graves med Nick Nolte i rollen som åldrande expresident.

Graves finns på HBO Nordic.

Den som söker efter tydliga paralleller till tidigare eller sittande amerikanska presidenter i komediserien Graves (Epix 2016–) kammar noll. Det är inte på det satiriska planet humorn rör sig här, även om det är ännu en i raden av amerikanska drama- och komediserier som kretsar kring presidentämbetet.

Liksom Emmybelönade Veep har sin stjärna i den lysande komediennen Julia Louis-Dreyfus har Graves sitt tunga namn i veteranskådespelaren Nick Nolte som Richard Graves. Han var USA:s president för tjugo år sedan, och anses nu vara "landets sämsta president någonsin". Det leder till att Graves på äldre dar börjar känna ånger över den hårdförda högerpolitik han förde under sina år vid makten, och till och med försöker gottgöra den. När fan blir gammal blir han liberal humanist, för att travestera ett känt talesätt. Graves vantrivs med sin tillvaro med offentliga framträdanden av symbolisk välgörenhetskaraktär och brottas med samvetskval vilket får honom att glida in i en kris med revolterande, pubertala drag. Och den som ska hålla ordning på honom är den nye korrekte assistenten Isaiah (Skylar Astin) som är mån om att vara till lags.

Om Richard är en ångerfull politisk föredetting, vädrar den tuffa och slipade hustrun Margaret (Sela Ward) morgonluft inom politiken för egen del, men det är tveksamt om makens kovändning och märkliga uttalanden i offentligheten är till någon hjälp i karriären. Skrapar man ytterligare på familjefasaden hittar man en äktenskapskrisande dotter (Heléne Yorke) som lägger an på den tafatte assistenten, och en son (Chris Lowell) som är ytterst bitter på sin far.

Det är Nick Nolte som bär den här serien som vresigt väsande åldrande herre, och han blev också Golden Globe-nominerad för rollen. Det handlar om att bli gammal och tvingas se sitt liv och sina beslut i backspegeln, och frågan är att vad man egentligen kan reparera i efterhand. Lätt är det att lova och tycka en massa när man inte längre behöver fatta beslut eller ta något ansvar.

Som komediserie är det mera – och på sin höjd – underhållande än skrattretande roligt, men tv-bolaget tror på serien och har förnyat den för en andra säsong. För att närma sig exempelvis Veeps framgångar behöver nog det här utvecklas en del. Joshua Michael Stern är seriens upphovsman, mest känd för att ha gjort filmen om Steve Jobs.

HBO Nordic

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03