USA:s Rysslandssanktioner kan påverka Finland via omvägar

Oro för energisektorn. Naturgasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland kan påverkas av sanktionerna. Det pågående byggprojektet har rörupplag i Kotka och i Hangö.Bild: Nord Stream

USA:s nya planerade sanktioner mot Ryssland kan påverka finländska små och medelstora företag via omvägar, bedömer direktören Jouni Hakala vid Finlands Näringsliv EK.

– Om handeln med Ryssland minskar påverkar det förstås små och medelstora företag åtminstone via omvägar. Verkningarna kommer säkert först på lång sikt, säger Jouni Hakala.

Enligt honom gynnas alla av en vital ekonomi, det vill säga också de mindre företagen. Hakala frågar sig ändå om någon i nuläget kan veta exakt vilken inverkan USA:s sanktioner kommer att ha.

Oro inom EU

USA:s kongress godkände ett lagpaket som innebär strängare sanktioner mot Ryssland i förra veckan. Landets president Donald Trump har uppgett att han också tänker underteckna lagpaketet.

USA:s eventuella nya sanktioner mot Ryssland har väckt oro i EU eftersom de kan riktas mot energisektorn. EU har försökt bli mindre beroende av Ryssland inom energisektorn, men cirka en tredjedel av naturgasen kommer fortfarande från Ryssland.

I Tyskland har man fäst vikt vid gasröret Nordstream 2 som byggs på Östersjöns botten och som går från Ryssland till Tyskland. Röret går via Finska viken och är därmed nära Finland.

Ett annat stort projekt är Fennovoimas Hanhikivi-kärnkraftverk, där ryska Rosatom är delägare och leverantör för kraftverket. Kärnkraftverket Hanhikivi sysselsätter många finländska underleverantörer.

Stor politisk fråga

EU-kommissionen uppgav förra veckan att man är redo att agera om det verkar som att USA:s nya sanktioner kan skada EU. Unionens och USA:s tidigare sanktioner mot Ryssland infördes som motreaktion på krisen i Ukraina och Rysslands annektering av Krim, men USA:s nya sanktioner är en reaktion på Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska presidentvalet i fjol.

– Hur unionen ska reagera i relation till USA:s planer är säkert en stor politisk fråga inom EU, säger Hakala.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00