USA:s representanthus vill utreda: Har borrelia spridits som en del av Pentagons biovapenprogram?

Borrelios kan ha spridits till följd av utveckling av biovapen i USA. Bild: Mostphotos

Representanthuset vill ha en utredning om ifall USA:s militär använt smittade fästingar i test av biologiska vapen. För att utredningen ska bli av måste senaten ta med den i sitt budgetförslag.

Representanthuset i USA kräver att försvarsministeriet utreder om borrelios spritts på grund av att landets militär använt borreliabärande fästingar för att testa biologiska vapen, skriver bland annat The Guardian.

Förslaget om en utredning kommer från New Jerseys republikanska representant Chris Smith, som hänvisar till ett flertal böcker och artiklar om saken.

"Betydande forskning om att göra biovapen av fästingar och andra insekter har gjorts vid flera av USA:s regerings institutioner i Fort Detrick, Maryland, Plum Island och New York", skriver Smith på sin webbsida. Testen ska ha skett mellan 1950 och 1975.

Kravet på en utredning har godkänts av representanthuset. Det måste ändå tas med i senatens budgetförslag innan utredningen kan verkställas.

Ungefär 400 000 amerikaner smittas av borrelia varje år.

Utredningen ska fastställa vem som gav order om att utföra vapentest med fästingar, vad målsättningarna var, om fästingarna släpptes fria av misstag eller med flit – och om här ligger någon information som kan vara till nytta för att få bukt med smittan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning