G20-ledarna eniga om 1,5 gradersmål

G20-ledarna passade på att som traditionen bjuder slänga mynt i Fontana di Trevi i centrala Rom under helgens toppmöte. Bild: Roberto Monaldo AP/TT

G20-ländernas ledare ställer sig bakom 1,5-gradersmålet. Klimatfrågan seglade upp som en huvudfråga under toppmötet i Rom, där många deltagare nu siktar mot FN:s klimatmöte i Glasgow.

Det var under G20-mötets sista del som ledarna enades om skrivningen till slutdokumentet, enligt AFP. I den heter det att målet att den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader, jämfört med förindustriella nivåer, ska finnas "inom räckhåll". Man tillägger att det kommer krävas "effektivt handlande och engagemang från alla länder".

Det går ännu längre än det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015, där det slogs fast att uppvärmningen ska begränsas till 2 grader.

Uppgörelsen kom sedan Storbritanniens prins Charles varnat ledarna att de nu har en sista chans att agera för klimatet.

– Det är omöjligt att inte höra de ungas desperata röster. De vill se er leda för planeten, ni håller deras framtid i era händer, sade prinsen, som är känd för sitt engagemang i miljöfrågor, enligt nyhetsbyrån AP.

Många motsättningar

Tidigare på förmiddagen var stämningen uppsluppen när G20-ledarna som traditionen kräver slängde mynt i Fontana di Trevi i centrala Rom.

Men under ytan har det bubblat av motsättningar och konflikter under helgmötet mellan ledarna för världens 20 största ekonomier.

Mötet är det första där G20-ledarna samlats fysiskt sedan pandemin bröt ut i början av 2020. Problemet med låg vaccinationsgrad i fattiga länder är en av huvudfrågorna som diskuterats.

Träffen har dock överskuggats av att många deltagare efter G20 fortsätter direkt till FN:s klimatkonferens COP 26 i Glasgow. Ledarna från världens största ekonomier står tillsammans för över tre fjärdedelar av världens utsläpp av växthusgaser.

Men de har varit svårt att hitta uppgörelser om hur de ska begränsa framtida utsläpp och om hur fattiga länder ska få hjälp att hantera effekter av stigande temperaturer – som översvämningar och torka.

Noll nettoutsläpp 2050?

G20-länderna väntas dock, vid sidan av att ställa sig bakom 1,5-gradersmålet, bekräfta siktet på noll i nettoutsläpp av växthusgaser till år 2050, enligt ett tidigare utkast till kommuniké. Detta trots att det är ett mål som många av världens största utsläppsländer ännu inte anslutit sig till.

En av käpphästarna när det gäller klimatet är vad G20-ledarna kan göra upp om vad gäller kolkraftens framtid. USA och andra länder driver på för att stoppa finansiering av koleldade kraftverk – en av de största källorna till växthusgaser i världen.

Men kolkraft är bland annat den huvudsakliga energikällan i Kina, världens näst största ekonomi. Och Kina har tillsammans med Indien än så länge stoppat långtgående G20-utfästelser för att begränsa nya inhemska investeringar i kolkraft.

Kinas president Xi Jinping har liksom Rysslands president Vladimir Putin valt att inte komma till Rom och de medverkar enligt de besked som kommit hittills inte heller på klimatkonferensen i Glasgow, som inleds på söndagen.

Global nivå på bolagsskatt

G20-ledarna ställde sig i lördags som väntat bakom ett OECD-förslag om en global miniminivå på bolagsskatten på 15 procent från och med 2023, med ett tillhörande förslag om att flytta en del av beskattningsrätten när det gäller multinationella storföretags övervinster till länder där försäljningen äger rum i stället för där huvudkontor, forskning och utveckling ligger.

President Joe Biden passade även på att prata sig samman med den franske kollegan Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den brittiske premiärministern Boris Johnson inför nya samtal om ett avtal som begränsar Irans kärnenergiprogram.

Det träffades i samband med mötet även en viktig överenskommelse om eldupphör i tullkriget mellan EU och USA. Bidenregeringen har gått med på att tillåta en importkvot för stål och aluminium från EU utan tullar. I utbyte har EU lovat att stoppa nya och börja avveckla motåtgärder – som tullar på motorcyklar, sprit och juice från USA – som införts sedan Trumpregeringen 2018 slog till med tullar på stål och aluminium mot bland annat EU.

I den ekonomiska stormaktsklubben G20, som skapades 1999, ingår världens största ekonomier, med USA och Kina i täten.

De övriga medlemsländerna är Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland. EU är också representerat på mötena, liksom en spansk gästdelegation.

Ledarna på G20-mötet representerar tillsammans länder med 60 procent av världens befolkning, 80 procent av världsekonomin och omkring 80 procent av utsläppen i världen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning