USA:s nye utrikesminister avlade tjänsteeden

Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

USA:s nye utrikesminister Rex Tillerson har avlagt tjänsteeden. Senaten godkände valet av honom i går.

Rex Tillerson får ta över ett utrikesministerium som har drabbats av många avhopp sedan Donald Trump tillträdde som president.

Tillerson, 64, kommer från Exxon Mobile där han blev vd 2006 och han har arbetat hela sin yrkeskarriär i oljebolaget. Han har ingen politisk erfarenhet och har inte heller varit diplomat.

– Det här är en man som respekteras överallt i världen redan innan han har tillträtt, sade Trump i Vita huset.

– Han lämnade ett mycket bra jobb för detta. Det vill jag berätta för er, fortsatte Trump.

Tillerson tackade presidenten och sade att han alltid kommer att tjäna amerikanerna. Han ska träffa personalen på utrikesministeriet i dag.

Utnämningen godkändes i senaten med rösterna 56–43. Fyra demokrater röstade för Tillerson.

Relationerna till Ryssland väcker kritik

Tillerson har kritiserats bland annat för att han anses ha för nära relationer till Ryssland. Han har bland annat beviljats ett hederstecken av Rysslands president Vladimir Putin. Hederstecknet ges till utlänningar som arbetar för att förbättra relationerna till ryska staten och dess folk. Exxon har haft stora projekt i Ryssland som har stoppats på grund av västs sanktionspolitik.

I senatens utfrågning var Tillerson dock betydligt mer kritisk till Ryssland än Trump. Han bland annat fördömde Rysslands agerande i Ukraina. Han sade att han hade svarat på annekteringen av Krim och Rysslands agerande i östra Ukraina betydligt hårdare än vad president Barack Obamas regering gjorde.

Tillerson ansåg att USA borde ha gett Ukraina mera underrättelse- och militär hjälp. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03