USA:s miljöchef Pruitt avgår

Scott Pruitt satt trots omständigheterna kvar längre än väntat på posten som chef för den amerikanska miljömyndigheten EPA.Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI

Scott Pruitt, högste chef för den amerikanska miljömyndigheten EPA, lämnar sin post efter en tids anklagelser om jävskonflikter.

"Jag har godtagit Scott Pruitts avsked som ledare för EPA. Inom myndigheten har Scott gjort ett strålande jobb och jag kommer alltid vara honom tacksam för detta", skriver president Donald Trump på Twitter.

Pruitt har bland annat anklagats för att ha betalat mindre än en tredjedel av avgiften för en bostad som ägdes av en lobbyist som arbetar med frågor som EPA har översynsansvar för.

Han har också anklagats för att ha motstridiga intressen. Som skeptiker till klimatkrisen har Pruitt bland annat varit positiv till att USA lämnar Parisavtalet och gått på tvärs med forskningsrapporter från andra amerikanska myndigheter. Som chefsåklagare i olje- och gasproducerande delstaten Oklahoma har han tidigare flera gånger stämt den myndighet han nu leder.

Enligt president Trump kommer Scott Pruitts vicechef Andrew Wheeler bli tillförordnad chef för EPA.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00