USA:s militär ute ur Afghanistan 11 september

Amerikanska soldater vid Afghanistans gräns mot Pakistan. Arkivbild. Bild: David Furst/Lehtikuva-AFP

USA kommer att kalla hem landets samtliga soldater från Afghanistan till den 11 september. Natos försvars- och utrikesministrar videomöts för att diskutera framtida insatser.

Uppgiften kommer från en högt uppsatt medarbetare till president Joe Biden.

Biden ska själv kungöra beslutet på onsdagen, och därmed förklara ett slut på den amerikanska närvaron i Afghanistan, meddelar Vita huset.

Enligt rådgivaren har Biden kommit till slutsatsen att USA har möjlighet att genomföra trupptillbakadragandet till datumet i höst. Det skulle i så fall vara på 20-årsdagen av attackerna mot World Trade Center i New York och Pentagon i Washington DC.

Men med utspelet om truppreträtt kommer också en varning riktad till talibanerna om "kraftfullt svar" på eventuella attacker.

Direkt efter beskedet från Washington DC kom uppgifter om att militäralliansen Nato:s försvars- och utrikesministrar ska hålla en videokonferens på onsdagen om Afghanistanfrågan.

Nära kontakter

USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin deltar i videomötet tillsammans med Natochefen Jens Stoltenberg.

– De allierade har haft nära kontakter om vägen framåt i Afghanistan i flera månader, säger en uppsatt Natotjänsteman till AFP.

Därmed kommer USA att ha kvar trupper i Afghanistan efter den slutpunkt, den 1 maj, som förre presidenten Donald Trump bestämt. USA har omkring 3 000 soldater i Afghanistan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning