Klimattoppmötets andra dag i gång – USA:s klimatsändebud John Kerry: "Företagen har valt väg"

Nya ambitiösare klimatmål. Men inte alla är övertygade. Bild från Fridays for Futures demonstration i Berlin på fredagen. Bild: Fabian Sommer/TT/AP/DPA

Teknik och näringsliv är i fokus när andra dagen av klimattoppmötet nu börjat. USA:s klimatsändebud anser att företagen nu har den gröna inriktningen så klar att ingen framtida politiker kommer att kunna stoppa den.

Bland mötesdeltagarna på fredagen finns företagsledare som Bill Gates och Michael Bloomberg, mångmiljardärer som de senaste åren lagt mycket av sina resurser på gröna energiprojekt.

USA:s klimatsändebud John Kerry sade redan inför dag två av mötet att även näringslivet i stort nu har förstått att det är hållbart och fossilfritt som gäller.

– Världen som helhet rör sig åt det här hållet.

– Dessa företag har fattat avgörande, långsiktiga, strategiska marknadsbeslut, och det är ditåt marknaden går, sade Kerry till ett medieuppbåd.

Han nämner inte expresident Donald Trump eller andra politiker, men vill försäkra om att framtida maktskiften inte kommer att stoppa omställningen.

– Ingen politiker, oavsett hur demagogisk eller stark eller driftig, kommer att kunna förändra marknadens linje.

Räcker inte

Frågan är dock om omställningen är tillräckligt grundlig. Många stora aktörer, som Australien, Brasilien och Indonesien, tvekar om att sätta nya stränga utsläppsmål.

Flera experter, och den svenska aktivisten Greta Thunberg som vittnade i USA:s kongress i torsdags, betonar också att konkreta planer för att nå målen ofta saknas.

I samband med toppmötets start skärpte flera stormakter, däribland USA, kraftigt sina mål för utsläppsminskningar. Men även om dessa skulle förverkligas krävs mer.

Bill Gates i sitt tal till toppmötet på fredagen. Bild: TT/AP

Bygga vidare

– Att reducera USA:s utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser med 50 till 52 procent från 2005 till 2030 är en bas att bygga vidare på, sammanfattar Rachel Cleetus från forskarsammanslutningen UCS (Union of Concerned Scientists).

– Klar och pockande vetenskap säger till oss att ännu större kapningar är avgörande för att hejda de värsta klimatföljderna, tillägger hon enligt en sammanställning av organisationen Climate Action Network.

Att det är marknadstema på mötets andra dag märks även bland de amerikanska politiker som deltar, däribland transportminister Pete Buttigieg, energiminister Jennifer Granholm och handelsminister Gina Raimondo, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Flera stormakter har kraftigt skärpt sina klimatmål i samband med denna veckas toppmöte. Löftena möts också av kritik för att vara ett sammelsurium av olika datum och perspektiv, ofta utan tydliga planer för hur de ska genomföras. Men här är några dominerande länders utspel:

Kina: Upprepar löftet från förra året, utsläppskulmen ska nås senast 2030, netto nollutsläpp 2060.

USA: Nytt löfte lyder sänkning med minst 50 procent från 2005 till 2030.

EU: Enades i veckan om klimatlag som skärper målet från 40 till 55 procents minskning från 1990 till 2030.

Storbritannien: Tidigare löfte löd minus 68 procent från 1990 till 2030. Nytt löfte: 78 procent ned från 1990 till 2035. Anses mest ambitiöst bland världens stormakter.

Ryssland: Nytt löfte om att ha lägre utsläpp än EU inom 30 år – och EU har netto noll som mål till 2050.

Kanada: Skärper sitt löfte från 30 till 40-45 procents minskning under perioden 2005 till 2030.

Japan: Nytt löfte, 46 till 50 procent ned från 2013 till 2030.

Källa: Reuters

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning