USA:s Kinatullar har trätt i kraft

En kinesisk börshandlare följer utvecklingen. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / GREG BAKER Baker

USA:s omstridda tullar mot Kina har nu trätt i kraft. Kinas handelsdepartement svarar att USA "har inlett historiens största handelskrig" och att Peking "tvingas ta till nödvändiga motåtgärder".

President Donald Trump har låtit införa tullarna trots invändningar från många företag och börshandlare, och trots flera månaders samtal mellan världens två största ekonomier för att försöka avleda handelskriget.

Tullavgifter på 25 procent har nu införts på kinesiska varor värda 34 miljarder dollar. Det gäller främst maskiner, elektronik och annan högteknologi som bilar, led-ljus och hårddiskar till datorer. Men den amerikanska regeringen har sagt att de till slut kan omfatta kinesiska produkter för 500 miljarder dollar, alltså i runda tal värdet på allt som USA importerade från Kina förra året.

Kina har tidigare sagt att man ska ta fallet till Världshandelsorganisationen WTO och ge igen med egna tullar på motsvarande värde på varor från USA. I det fallet gäller det främst jordbruksprodukter.

Amerikanska företrädare har anklagat Kinas växande exportindustri för att "stjäla kronjuvelerna" i USA:s know-how genom it-spionage och statligt sponsrade företagsköp.

USA:s handelsunderskott mot Kina rusade upp till 375,2 miljarder dollar förra året.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning