USA:s infektionsexpert varnar för höga dödstal

Doktor Anthony Fauci, som ingår i president Donald Trumps coronastab, varnar för att dödstalet på grund av pandemin kan bli mycket högt i USA. Bild: Alex Brandon/AP-TT

En av USA:s ledande experter på infektionssjukdomar, doktor Anthony Fauci, varnar för att dödstalet i USA skulle kunna nå 100 000–200 000, och att antalet smittade kan "bli miljoner".Men det är inte är troligt, understryker han.

Fauci ingår i president Donald Trumps innersta stab med ansvar för insatserna mot coronapandemin.

I en intervju med CNN sade Fauci på söndagen att beräkningen ska ses som ett värsta scenario.

– Det är inte omöjligt, men mycket osannolikt. Det handlar om rörlig materia, så man kan lätt ha fel och vilseleda människor, sade Fauci som leder forskningsavdelningen på USA:s hälsomyndighet (NIH).

Hittills har omkring 125 000 bekräftade smittfall rapporterats i USA enligt Johns Hopkins Universitys beräkningar. På söndagen hade över 2 300 personer avlidit i landet på grund av coronavirusets spridning enligt Reuters.

Fauci anses ha korrigerat och förtydligat vissa uttalanden som Donald Trump har gjort, hittills med presidentens goda minne. Än så länge anser sig Trump ha nytta av Faucis trovärdighet och vetenskapliga tyngd, men The New York Times Vita huset-expert Maggie Haberman skriver att Trumps tålamod med Fauci "börjar tryta". Faucis framtid i staben kan stå på spel om presidenten inte ser någon politisk risk med att låta honom gå.

Kritik mot Fauci riktas också från republikanskt högerhåll.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning