USA:s HD pausar hård abortlag

Abortfrågan är ständigt laddad i USA. Arkivbild från en grupp abortförespråkares demonstration i Baton Rouge, Louisiana. Bild: TT/AP/Melinda Deslatte

USA:s högsta domstol stoppar tillfälligt den hårdare nya abortlag som var tänkt att träda i kraft i Louisiana på måndag.

Domaren Samuel Alito skriver att domstolen "behöver tid att gå igenom" allt material som har kommit in med anledning av organisationen Hope Medical Group for Womens begäran att lagen rivs upp.

Fallet följs extra noga eftersom det väntas ge en bild av den nya maktbalansen i USA:s HD, sedan Anthony Kennedy ersatts av Brett Kavanaugh.

82-årige Kennedy var känd som en liberal röst i frågor om medborgerliga fri- och rättigheter, däribland abort. Han drog sig tillbaka på grund av hög ålder förra året.

Kavanaugh nominerades av president Donald Trump, och är ett osäkert kort vad gäller abort. Dock är många kvinnorättsivrare misstänksamma mot honom generellt, efter anklagelser om sexuella övergrepp som gjorde hans tillträde under hösten skandalomsusat.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning