USA:s funderingar förbryllar Tysklands utrikesminister Heiko Maas

Tysklands utrikesminister Heiko Maas träffade president Sauli Niinistö och utrikesminister Timo Soini i samband med UM:s 100-årsfest i Finlandiahuset, där Maas var festtalare på fredagen. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Nordeuropa måste göra kompromisser gentemot syd för att inte EU:s sammanhållning ska lida, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas som talade på Utrikesministeriets 100-årsseminarium i Helsingfors på fredagen.

I en tid då många sneglar på Frankrikes och Tysklands stora synlighet på den europeiska arenan talade Tysklands utrikesminister Heiko Maas direkt till de mindre länderna – inklusive Finland, för att lyfta EU:s roll i världen.

Att bara Frankrike och Tyskland skulle nå en samsyn är inte tillräckligt, sade han och citerade Paul-Henri Spaak, tidigare belgisk premiärminister och en av unionens grundare:

– Det finns bara två sorters länder i Europa. Små länder, och små länder som ännu inte insett att de är små.

Heiko Maas talade i flera repriser om Europas enhetlighet och pekade ut poler som uppstått i nord och syd, öst och väst. För att få sammanhållning mellan öst och väst måste man få med de östra medlemsländerna i samtal om säkerhet, migration och rättsstatsprincipen, säger Maas.

Också nord och syd är en dimension som måste överbryggas:

– Vi måste vara förberedda att göra svidande kompromisser, utan att göra övertramp på våra författningar och våra ekonomiska begränsningar. Om man misslyckas kan sammanhållningen lida, och också tilliten mellan EU och dess medborgare.

Maas talade för en säkerhetsunion, och för att gå vidare med förslagen kring hur den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken kunde bli snabbare. Bland annat lyfte han upp den utrikespolitiska representanten, som nu heter Federica Mogherini.

– Hon behöver ett politiskt mandat som ger henne tillräckligt med rörelseutrymme.

Maas anser också att rådet, där medlemsländerna är representerade, kunde fatta fler beslut kring utrikes- och säkerhetspolitiken med kvalificerad majoritet i stället för enhällighet.

Oro för handelskrig

Maas träffade pressen tillsammans med utrikesminister Timo Soini (Blå) strax före UM:s 100-årsseminarium. Soini sade att de under sina samtal var överens om att det behövs insatser för att försvara den öppna handeln. Båda ministrarna uttryckte sin oro för läget med USA:s aviserade stål- och aluminiumtariffer, där EU fått en månads tilläggstid som löper ut vid månadsskiftet.

– Det är inte mycket tid vi fått. Samtal är i gång, men att genomföra det i ett pressat läge är svårt, säger Maas.

Han gav också en gliring som gällde hotet om tariffer på bilar – en viktig industri för Tyskland – och förvånade sig över uppgiften att orsaken är nationell säkerhet.

– USA ser på möjligheten att införa tariffer på bilar. Jag tror inte att USA:s säkerhet är hotad av tyska bilar, tvärtom skulle de göra de amerikanska vägarna säkrare!

Maas oroar sig också för USA:s beslut att dra sig ur kärnvapenavtalet med Iran. Tyskland har meddelat att landet vill stanna i avtalet.

Heiko Maas fick också frågan om gasledningen Nord Stream 2 och vilka politiska dimensioner projektet har.

Maas sade att Tyskland ser det främst som ett kommersiellt projekt. Han tillade att de två politiska dimensioner som omtalats är Ukrainas behov som transitland för gasleveranser, och spridningen i Europas energipolitik. Själv säger han att han inte oroar sig för att beroendet av Ryssland skulle öka.

Om Ukraina säger Maas precis som Angela Merkel att landets som transitland måste säkras.

– Därför har förbundskanslern lyft upp det här ämnet då hon träffade Vladimir Putin i Sotji.

UM:s jubileumsseminarium firades i Finlandiahuset med en hälsning av president Sauli Niinistö och en videohälsning av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03