USA hotar göra bidragsfrysning till WHO permanent

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Bild: Christopher Black/Lehtikuva-AFP

Skärp er – annars drar jag in de amerikanska bidragen permanent. Så lyder USA:s president Donald Trumps beska budskap till Världshälsoorganisationen (WHO).

USA frös bidragsutbetalningarna till WHO redan i mitten av april, sedan landets president Donald Trump anklagat det Genèvebaserade FN-organet för att ha för nära band till den kinesiska regimen.

Trump anser också att WHO har hanterat coronapandemin på ett felaktigt sätt, och därtill försökt släta över sina egna misstag.

Höjer tonläget

Nu höjer Trump tonläget ytterligare. I ett brev adresserat till WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus listar den amerikanske presidenten det han anser är organisationens tillkortakommanden under coronakrisen, och förnyar anklagelsen om bristande oberoende i förhållande till Kina.

Han kräver samtidigt att WHO får en bättring till stånd inom 30 dagar, annars kommer USA att göra bidragsstoppet permanent och dessutom se över sitt medlemskap.

"Upprepade felsteg"

"Det är tydligt att de upprepade felstegen från dig och din organisation vad gäller hanteringen av pandemin har varit extremt kostsamma för världen. Den enda vägen framåt för Världshälsoorganisationen är att visa faktiskt oberoende från Kina", skriver Trump i sitt brev, som han lagt ut för allmän beskådan på Twitter.

"Om Världshälsoorganisationen inte åtar sig en rejäl, verklig förbättring de närmaste 30 dagarna kommer jag att göra min tillfälliga frysning av USA:s bidrag till Världshälsoorganisationen permanent, och överväga vårt medlemskap i organisationen", fortsätter han.

Under sitt tal till WHO:s årliga församling, som pågår digitalt under måndagen och tisdagen, medgav Tedros vissa tillkortakommanden, och lovade att initiera en oberoende utredning av hanteringen av coronapandemin snarast möjligt.

Missnöje

Foto: Andrew Harnik/AP/TT Bild: Andrew Harnik/TT-AFP

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har också uttryckt missnöjde med WHO för att det skjutit upp beslut om att bevilja Taiwan status som observatör till organisationen. Enligt Pompeo är det ytterligare ett tecken på att Tedros viker sig för kinesiska påtryckningar.

Världshälsoorganisationen (WHO) har skjutit upp ett beslut om Taiwan ska beviljas status som observatör till organisationen.

Pompeo säger enligt ett uttalande att beslutet "ytterligare skadar WHO:s trovärdighet och effektivitet i en tid när världen behöver dem som mest".

USA och Kina är i luven på varandra om Pekings och WHO:s åtgärder för att förhindra spridningen över världen av coronaviruset, som först upptäcktes i den kinesiska staden Wuhan.

Peking anser att Taiwan är en del av Kina och försöker förhindra dess delaktighet och medlemskap i internationella organisationer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning