USA vill storsatsa för att utmana kinesisk teknologi

USA:s senat har röstat ja för att storsatsa på teknikområdet och kunna utmana Kina. Arkivbild. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA:s senat har gett ett rungande ja till att storsatsa för att den amerikanska tekniksektorn ska bli mer konkurrenskraftig mot Kina.

Med 68 röster mot 32 röstades ett paket om 190 miljarder dollar igenom. Pengarna ska bland annat gå till forskning.

Dessutom ger senaten grönt ljus till att öronmärka ytterligare 54 miljarder dollar för tillverkning och forskning kring halvledare och telekommunikationsutrustning.

Viljan att föra en hård linje mot Kina är en av få frågor som enar amerikanska senatorer över partigränsen. Härnäst ska representanthuset ta ställning till förslaget och blir det ja även där skickas det vidare till president Joe Biden, som hittills har uttryckt sig i positiva ordalag.

– Vi tävlar om att vinna 2000-talet och startskottet har gått. Vi kan inte ta risken att hamna på efterkälken, säger han.

Förslaget innehåller förutom forskningsanslag en del restriktioner kring kinesisk teknik. Bland annat föreslås ett förbud för statligt anställda att ladda ned appen Tiktok på sina jobbmobiler.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning