USA verkar inte få nog av Robert Muellers Rysslandsrapport

Delar av Robert Muellers Rysslandsrapport, här tryckt på vanligt kopieringspapper. Bild: TT-AP/Cliff Owen

Först samlades miljoner kring tv-apparaterna för att se den presenteras, och nu vill oväntat många läsa rapporten i bokform.

Den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsrapport slukades av nyfikna dygnet efter att den i torsdags släppts.

Alla nöjer sig inte med att läsa den förkortade och censurerade versionen på datorskärmar. Under fredagen rapporterade såväl Amazon som den amerikanska bokaffärskedjan Barnes and Noble att rapporten klättrar som en raket på deras försäljningslistor.

Inte mindre än tre olika utgåvor av rapporten finns med på Amazons topplista över förbeställda faktaböcker, tryckta såväl som e-böcker. En version med förord av politiske kommentatorn och kändisadvokaten Alan Dershowitz toppar Amazons lista före en där Washington Post har kommenterat innehållet. En enklare version, utan kommentarer, ligger också på topp tio-listan. Detta trots att själva rapporten finns tillgänglig gratis på det amerikanska justitiedepartementets hemsida.

De tryckta upplagorna av rapporten kommer att finnas klara för distribution på tisdag, enligt Deadline.

Även justitieminister William Barrs presskonferens, där han presenterade rapporten och försvarade president Donald Trump, lockade USA. Sammanlagt lockade alla direktsändningar på tv drygt 11 miljoner tittare i USA.

Siffran kan jämföras med söndagens säsongspremiär av serien "Game of Thrones", som på betalkanalen HBO lockade 11,7 miljoner tittare i USA, enligt mätbolaget Nielsen.

LÄS OCKSÅ: Juri von Bonsdorffs analys Trump friad och ifrågasatt av Mueller – kriget fortsätter

Så här sammanfattade justitieminister William Barr den så kallade Rysslandsutredningen i sitt brev till kongressen.

Rysk valpåverkan: "Den särskilde åklagarens utredning fastställer att det skedde två huvudsakliga ryska försök att påverka valet 2016", skriver Barr. Han beskriver försök av "trollfabriken" Internet Research Agency (IRA) i S:t Petersburg, som sedan tidigare lett till åtal mot en grupp ryska medborgare och företag. Justitieministern beskriver även intrång i datorer och servrar som tillhörde Demokratiska partiet och presidentkandidaten Hillary Clinton, där materialet senare lämnades över till sajten Wikileaks.

Frågan om samröre: "Den särskilde åklagarens utredning fann inte att Trumpkampanjen eller någon kopplad till den konspirerade eller samarbetade med Ryssland i dess försök att påverka USA:s presidentval 2016", skriver justitieministern. Detta "trots flertalet erbjudanden från ryskkopplade personer att hjälpa Trumpkampanjen".

Försök att hindra rättvisans gång: Ett antal ageranden av president Trump – "där de flesta har varit föremål för offentlig rapportering" – har utretts som misstänkta försök att förhindra rättvisans gång. Det handlar bland annat om avskedandet av FBI-chefen James Comey efter att denne inte velat lova presidenten lojalitet. Barr skriver att rapporten lägger fram bevis som pekar åt bägge håll: "Den särskilde åklagaren slår fast att 'medan denna rapport inte fastställer att presidenten begick ett brott, så frikänner den honom heller inte'", skriver justitieministern. Barr skriver dock att han och departementet inte anser att det finns tillräckliga bevis för sådana brott och poängterar att allt som tas upp i rapporten måste kunna bevisas bortom rimligt tvivel.

Inga fler åtal: "Rapporten rekommenderar inte några ytterligare åtal, inte heller har den särskilde åklagaren fått till stånd några åtal som ännu inte offentliggjorts", skriver Barr.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning