USA: Våra vapen kan skickas till Ukraina

Antony Blinken och tyska kollegan Annalena Baerbock i Berlin. Bild: Alex Brandon/TT-AP

USA har godkänt att baltländerna skickar avancerade amerikanska vapen till Ukraina. Det meddelar tjänstemän under utrikesminister Antony Blinkens besök i Tyskland.

USA:s högst uppsatte diplomat är på europeisk rundresa i försöken att lugna ned situationen kring Rysslands hotfulla linje mot Ukraina. Under samtalen i Berlin framkom att USA ger grönt ljus för sina allierade i Baltikum att flytta amerikanska vapen de har köpt till Ukraina.

– Europeiska allierade har nu allt de behöver för ytterligare säkerhetsstöd till Ukraina under de kommande dagarna och veckorna, säger en källa i Antony Blinkens följe.

Blinken träffar i Berlin kollegor från Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Han började Europaturnén under onsdagen i Kiev, Ukraina, där han träffade president Volodymyr Zelenskyj.

På fredagen kommer Blinken och ryske kollegan Sergej Lavrov att mötas i Genève i Schweiz. Enligt en talesperson för ryska UD kommer de två att i detalj diskutera "säkerhetsgarantier och ett avtal mellan Ryssland och Nato om säkerhetsåtgärder, föreslaget av Ryssland den 15 december", skriver Interfax.

Ryssland vill att Nato ska garantera att försvarsalliansen inte stärker sin närvaro i östra Europa. Det har Nato avfärdat som helt orealistiskt, eftersom alla länder själva bestämmer vem de vill samarbeta med.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning