USA vann parodisk utematch

Ett ymnigt snöfall var mer påtagligt än kvaliteten på isen. Här jublar USA efter sitt första mål i matchen. Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Kevin Hoffman

Hemmanationen USA vann den historiska första utomhusmatchen i JVM-historien efter att ha slagit arvfienden Kanada med 4–3 efter straffar. Men matchen blev en parodi och handlade mer om snöskottning än om ishockey.

Spektaklet på amerikanska fotbollslaget Buffalo Bills hemmaarena New Era Field drog 44 562 åskådare, vilket givetvis krossade det gamla publikrekordet för JVM-ishockey på 20 380 åskådare som var från finalen 2010 i Ottawa mellan Kanada och Sverige.

Publiken som trotsat kylan (runt tio grader kallt) och snöyran fick se en hel del snöskottning och en del ishockey. Det snöade ymnigt större delen av matchen vilket gjorde att det blev täta och långa pauser då isen, som blev allt sämre ju längre matchen led, skulle rensas. Totalt tog matchen tre och en halv timme.

Stort i USA

Utomhusmatcher har blivit stort i Nordamerika, tre stycken spelas i NHL den här säsongen, men kritikerna som hävdar att den sportsliga kvalitén blir lidande fick vatten... eller snarare snö på sin kvarn.

Kanadensiske backen Cale Makar gjorde det historiska första målet efter 4.13 och hans lag ledde med både 2–0 och 3–1. Men USA hämtade upp i den tredje perioden till 3–3 sedan forwardsstjärnan Casey Mittelstadt spelat fram till alla tre målen.

I straffläggningen var USA vassare, gjorde mål på tre av sina medan Kanada brände fyra och allt var avgjort efter fyra omgångar. Kiefer Bellows krediterades för det vinnande straffmålet.

Favorit i repris

Därmed upprepade sig historien från förra mötet, JVM-finalen i fjol, där USA också besegrade Kanada efter straffar.

Glädjen över vändningen, speciellt som den kom en dag efter chockförlusten mot Slovakien, stod i fokus för de amerikanska spelarna snarare än kaotiska förhållanden.

– Det här är en av de största matcher jag har spelat och jag kommer att minnas den med ett jätteleende, sade Mittelstadt till NHL Network.

För Kanada var förlusten den första i årets JVM.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning