USA vann målglad VM-premiär

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Cam Atkinson blev matchhjälte när USA slog Kanada i VM-premiären i ishockey efter straffar.

Det stjärnspäckade mötet bjöd på hög fart, många målchanser och 4–4 vid full tid. Columbusforwarden Atkinson satte sedan två mål i straffläggningen, Kanada gjorde bara ett, och ordnade premiärsegern.

Kanada dominerade matchen – skottstatistiken 44–24 säger en del – och fick en perfekt start med 1–0 redan efter 47 sekunder. Men USA kompenserade underläget i puckinnehav med sylvass effektivitet.

Den som hade ställt in siktet allra bäst var Dylan Larkin, och han såg länge ut att bli USA:s matchhjälte. Chris Kedlers passning bakom ryggen gav Larkin fri lejd mot mål, och Detroit Red Wings-centern snärtade in 4–3, hans andra mål i matchen, i inledningen av den tredje perioden.

Men Colton Parayko satte 4–4 för Kanada halvvägs in i perioden, och skickade matchen till förlängning. Den blev mållös och det nordamerikanska premiärmötet fick ta till straffar för att skilja lagen åt.

Ryssland krossade Frankrike

Förstakedjan med Kirill Kaprizov (2 mål+1 assist), Jevgenij Dadonov (1+1) och veteranen Pavel Datsiuk (0+2) var ledande i det ryska laget som avgjorde matchen snabbt och ledde med 3–0 efter 10.22. Det blev 7-0 till slut.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54