USA vann målglad VM-premiär

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Cam Atkinson blev matchhjälte när USA slog Kanada i VM-premiären i ishockey efter straffar.

Det stjärnspäckade mötet bjöd på hög fart, många målchanser och 4–4 vid full tid. Columbusforwarden Atkinson satte sedan två mål i straffläggningen, Kanada gjorde bara ett, och ordnade premiärsegern.

Kanada dominerade matchen – skottstatistiken 44–24 säger en del – och fick en perfekt start med 1–0 redan efter 47 sekunder. Men USA kompenserade underläget i puckinnehav med sylvass effektivitet.

Den som hade ställt in siktet allra bäst var Dylan Larkin, och han såg länge ut att bli USA:s matchhjälte. Chris Kedlers passning bakom ryggen gav Larkin fri lejd mot mål, och Detroit Red Wings-centern snärtade in 4–3, hans andra mål i matchen, i inledningen av den tredje perioden.

Men Colton Parayko satte 4–4 för Kanada halvvägs in i perioden, och skickade matchen till förlängning. Den blev mållös och det nordamerikanska premiärmötet fick ta till straffar för att skilja lagen åt.

Ryssland krossade Frankrike

Förstakedjan med Kirill Kaprizov (2 mål+1 assist), Jevgenij Dadonov (1+1) och veteranen Pavel Datsiuk (0+2) var ledande i det ryska laget som avgjorde matchen snabbt och ledde med 3–0 efter 10.22. Det blev 7-0 till slut.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning