Obama agerar kraftfullt mot Ryssland – utvisar 35 diplomater

USA:s president Barack Obama. Bild: AFP / Lehtikuva/Saul Loeb

USA utvisar 35 ryska diplomater och stänger ned två ryska anläggningar i New York och i Maryland. President Barack Obama utlovar också sanktioner mot Ryssland med anledning av de misstänkta cyberattackerna i samband med presidentvalet.

Enligt amerikanska utrikesministeriet är utvisningarna är ett svar på Rysslands försök att påverka det amerikanska presidentvalet och på att amerikansk personal i Ryssland har utsatts för "trakasserier."

De som utvisas har arbetat vid den ryska ambassaden i Washington och på konsulatet i San Francisco. Diplomaterna får 72 timmar på sig att lämna landet.

Samtidigt meddelar president Barack Obama att en rad sanktioner kommer att riktas mot Ryssland som en påföljd av försök att skada USA:s intressen.

– Jag har beordrat flera åtgärder som svar på den ryska regeringens aggressiva trakasserier mot amerikanska myndighetspersoner och cyberoperationerna som riktades mot valet i USA, sade Obama i Washington.

USA inför sanktioner mot den ryska säkerhetstjänsten FSB och Rysslands militära underrättelsetjänst GRU. Sanktioner införs bland annat mot GRU:s chef Igor Korobov.

Det amerikanska utrikesministeriet har under lång tid protesterat mot att misstänkta ryska agenter och trafikpoliser trakasserat amerikanska diplomater i Moskva. Utrikesminister John Kerry har tidigare tagit upp frågan med Rysslands president Vladimir Putin och med den ryske utrikesminister Sergej Lavrov.

– Alla amerikaner borde vara oroliga över Rysslands handlingar, sade Obama på torsdagen.

Enligt honom kommer det att bli fler åtgärder mot Ryssland, men man kommer inte att berätta om alla åtgärder i offentligheten.

– USA och dess vänner och allierade runtom i världen måste verka tillsammans mot Rysslands försök att underminera etablerade internationella beteendenormer och att blanda sig i demokratiskt styre.

Ryskt svar väntas

Jan Hallenberg, senior professor vid svenska Försvarshögskolan, säger till TT att det troligtvis var under kalla kriget som så ett sådant stort antal utländska tjänstemän senast utvisades ur USA.

De ryska reaktionerna lär inte dröja länge, anser han:

– De kommer väl att utvisa ett motsvarande antal amerikanska diplomater, inom 24 timmar gissar jag, säger Hallenberg.

Obama säger att en rapport över Rysslands "ansträngningar för att ingripa i vårt val, liksom illvillig cyberaktivitet kopplad till vårt val" kommer att presenteras för kongressen de kommande dagarna, enligt Reuters.

– Det här blir en andra stridspunkt mellan Obama och Trump, som nu sitter i en väldigt prekär position. Kommer det fram information som på något sätt kopplar det ryska agerandet till Trumpkampanjen – då vet ingen hur det slutar, säger Jan Hallenberg.

Fakta

Detta har hänt

Under året har flera omfattande dataintrång uppdagats i USA, flera av dem kopplade till den amerikanska valrörelsen. I somras drabbades Demokraterna av flera attacker, som presidentkandidaten Hillary Clinton skyllde på ryska hackare. Den amerikanske presidenten Barack Obama ville då inte utesluta att Ryssland försökte påverka valutgången, till Donald Trumps fördel.

I början av oktober anklagade amerikanska underrättelsemyndigheter ryska regeringen för att ligga bakom hackerattacker mot företag och institutioner i USA. De påstådda dataintrången hade enligt myndigheterna gjorts i syfte att påverka valrörelsen. En talesperson för Kreml avfärdade uppgifterna som "nonsens".

I mitten av december pekade både FBI och CIA, liksom USA:s underrättelsechef ut Ryssland som skyldigt till cyberattackerna under det amerikanska presidentvalet. Vid en presskonferens i Vita huset den 16 december sade president Barack Obama att konsekvenser väntar Ryssland.

Källa: Director of National Intelligence, New York Times.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03