USA utreder nya fall av "Havanna-syndromet" med märkliga ljudupplevelser

Mark Warner, den högst rankade demokraten i den amerikanska senatens underrättelseutskott, och republikanernas dito Marco Rubio. Arkivbild. Bild: Tom Williams/AP/TT

USA utreder en ökning av den typ av misstänkta riktade radiovågsattacker som tidigare drabbat amerikanska diplomater i flera länder, uppger de ledande politikerna inom senatens underrättelseutskott.

"Under närmare fem år har vi mötts av rapporter om mystiska attacker mot amerikanska företrädare i Havanna i Kuba och runt om i världen", skriver den demokratiske senatorn Mark Warner och republikanske Marco Rubio i ett uttalande.

"Dessa attacker mot medborgare som tjänar vår regering tycks öka", tillägger de.

Uttalandet ges efter medieuppgifter om flera misstänkta attacker i USA. Ett av fallen gäller en händelse i november 2020 i parken The Ellipse, precis utanför Vita huset, där en person i landets nationella säkerhetsråd insjuknat med de mystiska symptomen, rapporterade CNN i veckan.

Ett annat fall, som Politico rapporterar om, gäller flera regeringstjänstemän som ska ha drabbats i Miami i fjol.

Samtliga upplevde liknande symptom som rapporterats i de ursprungliga fallen då amerikanska diplomater drabbades i Kubas huvudstad Havanna 2016. Det har handlat om ovanliga sinnesupplevelser såsom märkliga ljudupplevelser och i vissa fall har hjärnskador rapporterats.

Det är fortfarande oklart vad som ligger bakom symptomen, men en teori är att de orsakas av attacker med riktade mikrovågor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning