USA: Telia betalade över 270 miljoner euro i mutor

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Notan för Telias korruptionsaffärer i Uzbekistan är nu klar. Telia har gått med på att betala cirka 800 miljoner euro, till myndigheter i USA och Nederländerna.

Telia betalade cirka 273 miljoner euro, i mutor i Uzbekistan, slår USA:s finansinspektion (SEC) fast.

"Med dagens uppgörelse sätter vi punkt för ett sorgligt kapitel i Telia Companys historia. Bolagets nuvarande styrelse och ledning har sedan 2013 arbetat hårt och ansvarsfullt för att förstå vad som gick fel, för att åtgärda brister, för att minimera risken för framtida misstag och för att stärka förtroendet hos alla våra intressenter", säger Telias vd Johan Dennelind i ett pressmeddelande.

USA:s finansinspektion har slagit fast att Telia brutit mot amerikansk lag.

"Från 2007 till åtminstone 2010 betalade Telia mutor till Myndighetsföreträdare A i Uzbekistan (exdiktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova, TT:s anm.) för att tillskansa sig och bedriva affärer som genererade mer än 2,5 miljarder dollar (2,1 miljoner euro) i intäkter för Telia. Inom ramen för detta mutupplägg gjorde Telia olagliga betalningar för minst 330 miljoner dollar (cirka 280 miljoner euro)", skriver SEC.

Förhandlat ner böter

Det har sedan länge varit klart att Telia måste betala ett stort belopp på grund av de mutmisstänkta miljardaffärerna i Uzbekistan. Telia spådde för ett år sedan att det skulle bli ännu högre – 1,45 miljarder dollar (cirka 1,2 miljarder euro).

–  Men det är fortfarande ett otroligt högt belopp i kronor och ören. Det är en bot för korruptionsförseelser i mångmiljardklassen. Det är anmärkningsvärt, säger Thomas Heath, analytiker på Danske Bank, till TT.

SEC skriver att man tagit hänsyn till att Telia har samarbetat med myndigheterna och sparkat tidigare ledning och styrelse.

Telia har sedan muthärvan avslöjades beslutat att sälja sin verksamhet i hela Eurasien-regionen, men det har gått trögt.

Köpare väntar

Förlikningen med amerikanska myndigheter kan nu snabba på processen, tror Thomas Heath.

– Det är absolut en möjlighet att vissa möjliga köpare av Telias tillgångar ville ha det här bakom sig. Det gäller särskilt tillgångarna i Uzbekistan, säger han.

– Det skulle till och med kunna vara så att det finns en köpare som sitter och väntar på det här.

Telia sålde tidigare i veckan hela sitt direkta innehav i den turkiska teleoperatören Turkcell för motsvarande 4,1 miljarder kronor (cirka 430 miljoner euro). Man är dock fortfarande indirekt ägare till 24 procent av Turkcell via ett holdingbolag.

Turkcell och Telia är samtidigt fortfarande båda delägare i bolaget Fintur Holdings, som i sin tur äger en stor del av Telia-innehavet i Eurasien. 

Telia har nått en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ), den amerikanska finansinspektionen (SEC) och den allmänna åklagarmyndigheten i Nederländerna (OM).

Totalt ska Telia betala 965 miljoner dollar (cirka 800 miljoner euro).

Av den summan är 548 miljoner dollar (cirka 460 miljoner euro) böter, som ska delas lika av DOJ och OM.

Telias ekonomiska vinning av korruptionsaffärerna beräknas till 457 miljoner dollar (cirka 385 miljoner euro). Den summan förverkas av SEC. En del av pengarna går till DOJ.

Av förverkandebeloppet kan 208,5 miljoner dollar avräknas mot ett eventuellt framtida förverkande i en svensk domstolsprocess. 

Ska ha mutat presidentens dotter

Svenska Telia, rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS anklagas av myndigheterna i USA och Nederländerna för att ha mutat Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president Islam Karimov, för att få bedriva verksamhet i landet.

USA:s finansinspektion SEC säger nu att Telia 2007–2010 mutade "en myndighetsföreträdare" – uppenbarligen Karimova – för att verka på den uzbekiska marknaden.

Vimpelcom har tidigare tvingats betala 795 miljoner dollar i en uppgörelse i USA.

TT och redaktionen OCCRP, specialiserad på att avslöja korruption, kunde 2012 just visa hur telekomaffärerna i Uzbekistan var satta i system. Alla tre bolagen gjorde affär med samma personkrets nära Gulnara Karimova. Strax dessförinnan hade SVT:s Uppdrag granskning visat hur Telias affärer kunde knytas till diktatorsdottern.

Åtal har ännu inte väckts i en pågående svensk förundersökning mot flera av Telias tidigare chefer. 

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning