USA straffar kinesisk triadtopp

Wan Kuok-Koi kommer från Macao, där han åtminstone tidigare var en profilerad ledare för 14K-triaden. Arkivbild. Bild: Kin Cheung/TT-AP

USA riktar sanktioner mot en tidigare ledare för ett av Kinas största brottssyndikat. Denne bedöms spela en roll inom landets enväldiga kommunistparti.

Det amerikanska finansdepartementet pekar ut Wan Kuok-Koi som ledare för 14K, en av Kinas mäktiga och maffialiknande organisationer.

Han uppges också vara medlem av Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens – ett organ inom partiets högsta maktapparat och en viktig del av den så kallade Enhetsfronten, som används för att sprida partiets inflytande.

USA pekar ut Wan Kuok-Koi som inblandad i narkotikasmuggling, människohandel och många andra brott. Tre stora företag som han driver skrivs också upp på sanktionslistan då dessa anklagas för att utgöra en fasad för triadverksamhet.

Finansdepartementet säger sig se ett mönster där kinesiska aktörer begår brott bakom en officiell fasad, till exempel inom ramen för Kinas världsomspännande infrastrukturprojekt som kallas nya sidenvägen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning