USA straffar Iran med ekonomiska sanktioner

Mike Pompeo. Bild: TT/AP/Joseph Nair

USA genomför nu straffåtgärder mot Iran till följd av att president Donald Trump valt att lämna kärnenergiavtalet från 2015.– Iran måste börja bete sig som ett normalt land, säger utrikesminister Mike Pompeo.

Från midnatt till tisdag New York-tid (klockan 07 på tisdagsmorgonen finsk tid) träder en rad amerikanska sanktioner mot Iran i kraft. Till exempel får den islamiska republiken inte använda amerikanska dollar. Sanktionerna slår också mot Irans silver- och guldsektor, samt Irans handel med metaller, kol och industriella it-system.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar åtgärderna en "front mot illasinnade iranska handlingar". Han försäkrar att de ska genomföras med kraft, så att regimen i Teheran inte kan undvika sanktionerna.

Ovanpå det har USA sedan tidigare gjort klart för omvärlden att de länder som fortsätter att importera olja från Iran riskerar att drabbas av finansiella åtgärder från USA från och med november. Iran har svarat med att man vägrar vika sig för Washingtons försök att strypa deras livsviktiga oljeexport.

Pompeo säger att det skulle kräva "enorma förbättringar" från Irans sida för att slippa sanktionerna.

– De måste börja bete sig som ett normalt land.

Sanktionerna har skapat oro i Iran. Valutan rial har tappat hälften av värdet sedan i april. Spontana protester har uppstått i olika iranska städer sedan drygt en vecka tillbaka.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03