USA straffade ut Spanien

Spaniens målvakt Sandra Panos tvingades två gånger se Megan Rapinoe göra mål på straff när USA vann åttondelsfinalen i VM med 2–1. Bild: Lionel Bonaventure/Lehtikuva

Spanien gjorde vad inget annat lag lyckats med mot USA i VM. Mål.Men trots det, och trots tätt och tufft försvarsspel så kunde de inte stoppa de regerande världsmästarna från att vinna åttondelsfinalen med 2–1 efter två straffmål.Nu väntar en het kvartsfinal mot Frankrike i Paris på fredag.

De som var sena att ta sina platser på Stade Auguste-Delaune i Reims missade kanske de inledande målen. För redan efter nio minuter stod det 1–1. Matchen började fysiskt och i högt tempo och i sjätte minuten tvingades Maria Leon fälla Tobin Heath. Lagkapten Megan Rapinoe var iskall när hon satte straffen.

Men spanjorskorna lyckades tre minuter senare med det som Thailand, Chile och Sverige misslyckades med – att spräcka den amerikanska försvarsnollan i VM. En missuppfattning i USA:s försvar gjorde att Lucia Garcia kunde stjäla bollen och spela fram Jennifer Hermoso till hennes tredje mål i mästerskapet.

Spanien visade upp ett betydligt bättre anfallsspel än i tidigare matcher i VM. Mot Kina hade man 24 chanser men gjorde inget mål. Nu gjorde man mål på en av sina två chanser i första halvlek.

Den första halvleken var väldigt fysisk och en som drabbades var spanska mittfältaren Vicky Losada som skadade ett öga i en duell och tvingades bryta efter en halvtimme. Spanske förbundskaptenen Jorge Vilda valde då att sätta in anfallaren Nahikari Garcia i stället.

USA hade mera av spelet men Spanien höll tätt – tills i 75:e minuten då USA återigen gjorde mål på straff. Efter VAR-granskning om Rose Lavelle blev fälld av Virginia Torrecilla lade Rapinoe straffen åter till vänster, och återigen i mål. Det räckte för att ge USA segern med 2–1, lagets fjärde raka seger i VM.

USA har bara förlorat en match i år och det var mot Frankrike i Le Havre. Nu väntar just hemmanationen i kvartsfinalen på fredag 21.00 i Paris.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning