USA ställer in men Sverige stannar kvar i Qatar

Attentaten på Qassem Soleimani har ytterligare rört upp känslorna i Mellanöstern. Bild: Ahmad Al-Rubaye/Lehtikuva-AFP

Svenska herrlandslaget är på läger i Qatar.USA väljer dock att ställa in sin resa till landet efter den amerikanska attack som dödade en iransk general i veckan.– En otäck händelse, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

Läget i Mellanöstern är spänt sedan den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödats i en amerikansk raketattack mot Bagdads internationella flygplats i torsdags.

Reaktionerna från omvärlden har varit många och det finns oro för att attacken kommer att leda till upptrappade spänningar i regionen, och att USA riskerar bli utsatt för hämndattacker.

Samtidigt har Sveriges herrlandslag i fotboll anlänt till Qatar för sin årliga januariturné. Qatar ligger strax söder om Iran och har relativt goda relationer med grannlandet, men har också amerikanska militärbaser inom sina gränser.

"Påverkar inte Sverige"

På grund av det spända läget väljer USA att ställa in sitt landslagsläger i Qatar. Det skriver det amerikanska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, säger till Aftonbladet att han har viss förståelse för USA:s beslut, men menar att situationen inte påverkar den svenska truppen.

– I nuläget, nej. Så sent som under fredagskvällen hade vi ett möte med svenska ambassaden här nere. Det var inplanerat sedan tidigare men då pratade vi givetvis om den uppkomna situationen. Det finns ingen information som vi har fått i nuläget som påverkar vårt läge. Vi prioriterar förstås alltid säkerhetsaspekterna vart vi än reser, säger Sjöstrand till tidningen.

Uppmanar till försiktighet

Den svenska ambassaden uppdaterade på fredagskvällen sin reseinformation om Qatar och uppmanar till försiktighet när man befinner sig i landet.

"Mot bakgrund av den senaste tidens händelser i Irak är säkerhetsläget svårbedömt i hela regionen. Svenskar som befinner sig i landet bör vara försiktiga, undvika folksamlingar och demonstrationer samt hålla sig uppdaterade via medier och ambassadens reseinformation", skriver ambassaden på sin hemsida.

– Vi har informerat spelare och ledare, säger Håkan Sjöstrand.

"Oerhört tråkigt"

Även förbundskapten Janne Andersson har kommenterat USA:s val att inte åka till Qatar.

– Det är ju deras beslut. Det kanske man kan förstå, eftersom det är det amerikanska landslaget. För vår del så har ju vi koll. Vi har kontakt med ambassaden och folk på hemmaplan om det skulle vara något, att det blir hotfullt eller något ändras för oss här. Vi följer vad som händer, säger Janne Andersson på en presskonferens.

– Det är ju en otäck händelse på flera olika sätt, som säkert kommer att få konsekvenser. Det är oerhört tråkigt och beklagligt så klart, men så här långt känner vi inga konstigheter för vår del.

Det finska herrlandslaget bestämde sig i höstas för att inte åka på januariläger till Qatar som en markering mot det usla människorättsläget i oljelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning