USA skyller IT-attack på Nordkorea

Bild: Mostphotos

USA:s regering ger Nordkorea skulden för den världsomfattande IT-attacken i våras.

Nordkorea är direkt ansvarigt, enligt Tom Bossert, säkerhetsrådgivare i Vita huset.

Utpressningsviruset Wannacry infekterade datorer i omkring 150 länder, även i Finland och Sverige, genom att låsa datorns filer och kräva betalning för att de skulle återställas. Totalt drabbades omkring 300 000 datorer, skriver Reuters.

"Vi kommer inte med den här typen av anklagelser lättvindigt. Det grundar sig på bevis", skriver Bossert i The Wall Street Journal.

Nordkorea misstänktes tidigt vara ansvarigt, och Storbritannien har redan pekat ut diktaturen som skyldig. Stora delar av det brittiska sjukvårdssystemet slogs ut.

"Det här är störningar som riskerar liv", skriver Bossert.

Wannacry spreds snabbt genom att utnyttja ett säkerhetshål i Microsofts Windows XP, ett operativsystem som inte längre uppdateras.

I Spanien drabbades telekombolaget Telefonica och i USA logistikföretaget Fedex. Sverige klarade sig relativt bra, men ett 40-tal platser drabbades, däribland industrikoncernen Sandvik och Timrå kommun. I Finland rapporterades några tiotals fall.

Enligt The Washington Post pekades Nordkorea ut av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA redan i november, men det har inte gjorts offentligt.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33