USA skjuter upp förbud – Huaweigrundare: De underskattar oss

Ren Zhengfei. Bild: Fabrice Coffrini/AFP/Lehtikuva

USA skjuter upp ett förbud för amerikansk teknikexport till kinesiska Huawei i 90 dagar. Samtidigt säger teknikgigantens grundare att Huawei inte kan isoleras från världen.– Det nuvarande agerandet från amerikanska politiker underskattar vår styrka, säger Ren Zhengfei till kinesiska CCTV.

Förbudet ska nu träda i kraft i mitten av augusti, och ger Huawei och dess kunder visst andrum.

Men det verkar varken göra till eller från för Huawei, säger bolagets grundare Ren Zhengfei i kinesisk stats-tv.

– De 90 dagarnas möjlighet för temporärt licenserande påverkar inte oss mycket. Vi är redo.

USA:s handelsdepartement uppger att uppskjutningen görs för att inte kunder ska drabbas, och för att göra det möjligt för amerikanska företag att följa bindande avtal.

– Målet verkar vara att förhindra internet-, dator- och mobiltelefonsystem från att krascha, säger advokaten Kevin Wolf, som tidigare arbetat på handelsdepartementet.

Ger tid

Det gör att Huawei kommer att få fortsätta att köpa amerikanska varor och tjänster för att underhålla sina existerande nätverk, och för att göra mjukvaruuppdateringar till mobiltelefoner. Det gör också att amerikanska företag som förlitar sig på Huaweis utrustning får tid att hitta andra lösningar, uppger handelsminister Wilbur Ross i ett uttalande.

Däremot kommer Huawei inte få köpa amerikanska delar för att tillverka nya produkter, om man inte ansöker om ett licensgodkännande som antagligen skulle avslås.

Nationellt nödläge

Förbudet är ett resultat av att USA:s president Donald Trump utlyst ett nationellt nödläge på telekommunikationsområdet. Huaweitelefoner kan därmed stängas ute från operativsystemet Android, förutom de delarna som är baserade på öppen källkod, enligt Reuters. Men Huawei köper också amerikanska hårdvarukomponenter av företag som Qualcomm, Intel and Micron.

Huaweis grundare Ren Zhengfei säger i en intervju med kinesiska statliga CCTV att USA underskattar hans bolag, och tillägger att företaget har ett lager av chip och inte kan isoleras från världen.

– Huaweis 5G kommer absolut inte att påverkas. När det handlar om 5G-teknik kommer andra inte att komma ikapp Huawei de närmaste två eller tre åren, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning