USA skjuter fram ståltullar för EU-länder

President Donald Trump ger en rad länder ett tillfälligt undantag från tullarna. Bild: EPA/JIM LO SCALZO

USA:s viktiga handelspartners, inklusive EU:s medlemsländer, kommer inte att omfattas av USA:s ståltullar i nuläget, meddelar Vita huset.

Bara några timmar innan tullarna skulle träda i kraft på fredagsmorgonen kom Vita huset med sin officiella bekräftelse.

"Tullarna på import av stål och aluminium från följande länder skjuts fram till 1 maj 2018", skriver Vita huset i ett uttalande och listar EU:s medlemsländer, Argentina, Australien, Brasilien, Kanada, Mexiko och Sydkorea.

"Vart och ett av dessa länder har ett viktigt säkerhetsförhållande med USA". USA för en diskussion med länderna "om ett tillfredsställande alternativ till att ta itu med den hotande försämringen av den nationella säkerheten genom import av stålprodukter", enligt uttalandet.

Nyheten rapporterades tidigare från Washington av flera medier. De hänvisade till ett anförande som den amerikanska regeringens handelsrepresentant Robert Lighthizer höll inför senatens finansutskott.

Minska handelsunderskottet

– Tanken som presidenten har, baserad på ett antal kriterier, är att vissa länder borde lämnas utanför. Det är länder som vi förhandlar med. Vad han beslutat göra är att pausa implementeringen av tullarna när det gäller de länderna, sade Lighthizer i senatutskottets egen webbsändning från mötet.

När nyheten kom var EU-ledarna samlade på toppmöte i Bryssel. De ville dock avvakta med kommentarer tills en officiell bekräftelse kommit.

EU-tjänstemän sade till Financial Times, innan Vita huset gått ut med sin bekräftelse, att undantaget för EU förutsätter att EU gör framsteg när det gäller att minska USA:s handelsunderskott med Europa.

Hotar nationell säkerhet

Trump har motiverat 25 procent tull på importerat stål och 10 procent tull på aluminium med att den nationella säkerheten är hotad om den amerikanska stålindustrin slås ut. EU har argumenterat för att det inte är Europas stålexport som hotar amerikanska jobb.

– Vi har argumenterat hela tiden för att det här inte är i enlighet med WTO:s regler och att EU inte borde inkluderas (i tullarna). Vi är vänner och partner och utgör inget hot mot USA:s nationella säkerhet, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström när hon på torsdagen avrapporterade sitt Washington-besök tidigare i veckan för EU-parlamentet.

Med ett tillfälligt undantag för EU finns nu mer tid för att försöka slippa amerikanska stål- och aluminiumtullar även på sikt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03