USA skickar inofficiell delegation till Taiwan

USA skickar tidigare högt uppsatta personer för möten i Taiwan. Bild: Chiang Ying-ying/TT/AP

Kina beskriver sina militära överflygningar nära Taiwan som "stridsövningar". Uttalandet görs bara timmar före en amerikansk delegation väntas anlända till Taiwan.

Överflygningarna av kinesiska stridsplan har ökat och i måndags rapporterade Taipei om 25 kinesiska plan i taiwanesiskt flygområde. Det var den hittills största överflygningen sedan Taiwan började rapportera om kinesisk närvaro förra året.

Kina gör anspråk på Taiwan och företrädare för landet hävdar att de militära övningarna är faktiska "stridsövningar" som anses nödvändiga för att "skydda den nationella suveräniteten".

Uttalandet sker samtidigt som USA:s president Joe Biden skickat en inofficiell delegation till Taiwan. Den består av tidigare högt uppsatta personer, som den tidigare senatorn Christopher Dodd och de tidigare biträdande utrikesministrarna Richard Armitage och James Steinberg.

De väntas landa i Taipei på onsdagseftermiddagen.

Spänningarna kring Taiwan har trappats upp det senaste året och USA, som är Taiwans viktigaste inofficiellt allierade, har betraktat utvecklingen med oro. Nyligen har stödet för Taiwan blivit allt mer högljutt, bland annat har man nyligen gjort av avsteg från de invecklade regler som hittills har begränsat USA:s kontakter med Taiwan.

Efter inbördeskriget 1949 flydde det dåvarande kinesiska styret till Taiwan, officiellt Republiken Kina, medan den kommunistiska Folkrepubliken Kina bildades på fastlandet. Styret i Peking hävdar att regionen ska återförenas med Fastlandskina, med våld om så behövs.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning