USA: Sanktioner mot ryssar för valinblandning

USA:s finansminister Steven Mnuchin, till vänster, väntas i dag presentera nya sanktioner mot Ryssland.Bild: Lehtikuva/AFP/Mandel Ngan

USA utfärdar nya sanktioner mot ytterligare ryska personer och grupper – som vedergällning för försök att påverka presidentvalet och andra cyberattacker.

De nya sanktionerna riktas mot 19 ryska medborgare och fem ryska grupper, meddelar landets finansdepartement.

– Administrationen konfronterar och motverkar skadlig rysk cyberaktivitet, vilket inkluderar deras försök att lägga sig i det amerikanska valet, destruktiva cyberattacker och intrång riktade mot kritisk infrastruktur, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin i ett skriftligt uttalande.

– De här riktade sanktionerna är del av en bredare kampanj för att bemöta de pågående illasinnade attackerna som har ursprung i Ryssland.

Muellers utredning

Amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet både med propaganda och genom cyberattacker.

För en månad sedan riktade den särskilde åklagaren Robert Mueller formella anklagelser mot 13 ryska medborgare och tre ryska företag för inblandning i påverkansförsöken. Samma personer och företag räknas in bland de som nu beläggs med amerikanska sanktioner.

Det handlar också om personer som pekas ut som skyldiga för den så kallade Petya-cyberattacken som slog ut it-system på bred front i Europa förra sommaren.

Infiltrerad energisektor

Därtill säger sig USA ha identifierat ryska attacker mot viktiga samhällsfunktioner. Enligt en anonym tjänsteman inom administrationen har ryska personer lyckats infiltrera delar av den amerikanska energisektorn.

– Vi kunde identifiera var de var någonstans inom de företagens system och lyckades ta bort dem från de systemen, säger källan enligt Reuters.

Beskedet om de nya sanktionerna kommer efter ett antal veckor där Donald Trump har kritiserats från både Demokraterna och Republikanernas håll för en misstänkt ovilja att konfrontera Moskva.

Ryssland ska svara

Enligt finansminister Mnuchin planerar USA nu ytterligare sanktioner mot ryska regeringstjänstemän och oligarker.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov säger till nyhetsbyrån Interfax att de tar det senaste beskedet med ro, samtidigt som de förbereder motåtgärder.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00