USA: Ryskt plan flög för nära

Den här bilden på ett ryskt Su-27-jaktplan togs av finska flygvapnet den 6 oktober 2016. Den dagen kränkte ryssarna finskt flygrum. Bild: Finska flygvapnet

USA:s utrikesdepartement uppger att ett ryskt jaktplan har haft en "osäker interaktion" med ett flyg från den amerikanska flottan över Svarta havet.

Det ryska militärplanet flög direkt framför det amerikanska och kom så nära som 1,5 meter, enligt ett uttalande från amerikanska UD.

Ryssland uppmanas att sluta med sådana osäkra ageranden.

Enligt CNN var det frågan om ett jaktflygplan av typen Suchoj Su-27. Incidenten, som sammanlagt pågick i två timmar och 40 minuter, inträffade över internationellt vatten på Svarta havet.

– Den här interaktionen ansågs vara osäker på grund av att Su-27:an kom så nära som 1,5 meter och sedan korsade EP-3:ans flygbana, vilket gjorde att EP-3:an måste flyga genom Su-27:ans vak-turbulens, säger kapten Pamela Kunze, talesman för den amerikanska flottan i Europa, till CNN.

Vak-turbulens är ett mycket kraftigt luftflöde som skapas vid vingspetsarna av stora flygplan och som skapar virvlar.

Enligt Kunze varken bröt det amerikanska spaningsflyget inte mot några internationella regler eller provocerade det ryska flyget.

Det ryska försvarsdepartementet uppger att deras stridsflyg inte heller bröt mot reglerna men att man uppfattat ett "oidentifierat operationsmål". Enligt ryssarna närmade sig Su-27:an amerikanernas spaningsflyg på tryggt avstånd, och beledsagade det för att se till att flyget inte kränkte ryskt luftrum.

Det har inträffat fler liknande incidenter i området. Exempelvis i november hade ett rysk jaktplan av typen Su-30 en "osäker interaktion" med ett amerikanskt P-8A Poseidon-militärflyg på Svarta havet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46