USA-resenärer måste visa negativt covidtest

Resenärer väntar på att få checka in på LaGuardia-flygplatsen i Queens, New York. Från den 26 januari måste resenärer till USA ha testat negativt för covid-19 före avresa. Arkivbild. Bild: John Minchillo/TT-AP

Från den 26 januari måste flygresenärer som ska till USA visa upp ett negativt covid-19-test för att få resa in i landet. Samtidigt fortsätter pandemin att rasa i USA med en allt högre intensitet. Fler än någonsin har avlidit med sjukdomen i landet det senaste dygnet – över 4 000 människor.

Resenärer som flyger till USA från och med den 26 januari måste ta ett negativt covidtest högst tre dagar innan avresa, såvida man inte har papper på att man har tillfrisknat från covid-19, meddelar landets smittskyddsmyndighet CDC.

Kravet gäller alla som ska vistas i USA och som är äldre än två år, inklusive amerikanska medborgare. Resenärer som endast byter flyg i USA för vidare resa omfattas inte, dessutom kommer CDC att överväga att göra undantag för flygbolag som flyger till länder där testkapaciteten är mycket liten, eller obefintlig. Det handlar bland annat om vissa områden i Karibien.

De nya reglerna är en utvidgning av testkravet som infördes den 28 december, då ett negativt covidtest blev ett måste för alla resenärer som reser till USA från Storbritannien.

Grannlandet Kanada införde liknande regler för internationella resenärer från och med den 7 januari.

Beskedet om testkravet kommer samtidigt som antalet avlidna i USA återigen når en toppnotering. På tisdagen rapporterades 4 470 nya dödsfall till följd av covid-19, enligt Johns Hopkins-universitet. Det är första gången som antalet registrerade avlidna överstiger 4 000 på en och samma dag i USA.

Det betyder att över 380 000 människor har mist livet i sviterna av coronaviruset i USA, där 22,8 miljoner invånare har testat positivt för viruset.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning