USA redo att hjälpa i jakten på den saudiska journalisten

En kvinna håller upp en bild av den försvunne journalisten Jamal Khashoggi vid en manifestation i Istanbul. Bild: TT/AP/Emrah Gurel

USA är redo att skicka ett FBI-team till Turkiet för att bistå i utredningen av den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande, enligt vicepresident Mike Pence. Samtidigt namnger en turkisk tidning de 15 saudier som misstänks vara inblandade i försvinnandet på landets konsulat i Istanbul.

– USA står redo att hjälpa till på alla sätt, svarar Pence på radiovärden Hugh Hewitts fråga om Washington DC kan tänka sig att skicka FBI-tekniker till Istanbul, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt cirkulerar uppgifter om att saudiska tjänstemän diskuterade planer på att tillfångata Khashoggi, innan han försvann i samband med konsulatsbesöket för en dryg vecka sedan. Sådan information ska ha avlyssnats av USA, enligt tidningen The Washington Posts källor.

Fästmön vädjar

Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz vädjar till USA:s president Donald Trump om hjälp.

"I det här skedet ber jag president Trump och landets första dam Melania Trump om hjälp att sprida ljus över Jamals försvinnande", skriver Cengiz i en debattartikel i The Washington Post samma tidning som Khashoggi skrivit kolumner i.

Hatice Cengiz, som förgäves väntade på skribenten utanför konsulatet, uppmanar de inblandade länderna att se till "den mänskliga aspekten av det som hände" och sätta politisk oenighet åt sidan:

"Jamal är en värdefull person, en exemplarisk tänkare och en modig man som har kämpat för sina principer. Jag vet inte hur jag ska kunna fortsätta leva om han förts bort eller dödats i Turkiet", skriver hon.

Donald Trump har tidigare sagt att han inte har talat med Saudiarabien om Jamal Khashoggi, men att han kommer att göra det vid tillfälle. Men utrikesminister Mike Pompeo – liksom EU:s utrikeschef Federica Mogherini och FN – har manat till en fullständig och transparent utredning av försvinnandet.

Övervakningsbilder borta

Turkiska företrädare misstänker att Saudiarabien mördat den för regimen besvärande journalisten på konsulatet och att ett underrättelseteam på 15 saudier flögs till Turkiet för uppgiften. Den regeringsvänliga tidningen Sabah publicerade på onsdagen namn och födelseår på de 15 som ska ha anlänt till Istanbul den 2 oktober och flugit därifrån i omgångar i hyrda flyg.

Turkisk tv publicerade samtidigt den sista övervakningsbilden man har av Jamal Khashoggi, en bild som ser ut att visa hur 59-åringen går in i konsulatbyggnaden.

Vad som hände därefter är oklart. Viss konsulatpersonal ska ha fått ett plötsligt besked om att de skulle ta ledigt och alla övervakningsbilder har försvunnit, rapporterar brittiska The Guardian med hänvisning till uppgifter från turkiska myndigheter.

Saudiarabien bjöd på tisdagen in turkiska utredare att söka igenom konsulatet.

Fakta

Har kritiserat saudisk inblandning i Jemen

Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter att prins Mohammed bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.

Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen Al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan al-Saud, men som enligt egen utsago blivit förbjuden sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.

Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, har även kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter. Men han verkar inte ha varit orolig inför sitt rutinartade besök vid den saudiska beskickningen i Istanbul i tisdags i förra veckan. Inte skulle saudierna våga sig på något inom Turkiets gränser, lugnade han sin fästmö. Men han kom inte tillbaka.

Källa: AFP

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39