USA-pressen: Vi är inte fejkade nyheter

Bob Woodward, journalistlegend från dagstidningen Washington Post i USA, talade direkt till Trump på årets korrespondentmiddag för journalister i Washington. Bild: EPA/ASTRID RIECKEN

Även om Donald Trump saknades på årets korrespondentmiddag för journalister i Washington DC, USA, var han högst närvarande i anden. Journalistveteranen Bob Woodward vände sig direkt till Trump.– Herr president, medierna är inte fejkade nyheter.

Jeff Mason, ordförande för korrespondentföreningen, sade i sitt tal på middagen att presstillgången under Trumps styre har varit "väldigt bra".

– Med tanke på all spänning i relationen är det en aspekt som ofta förbises, sade han, enligt CNN.

Men det går inte att ignorera den retorik om medier som Trump använder, tycker Mason.

– Pressfriheten är en grundsten i vår demokrati och att underminera det genom att försöka undergräva journalisters trovärdighet är farligt för en sund republik, sade han.

Trump inte närvarande

Inbjudna gäster att tala på middagen var Bob Woodward och Carl Bernstein, reportrarna som på 1970-talet avslöjade Watergateskandalen.

Woodward vände sig direkt till Donald Trump.

– Herr president, medierna är inte fejkade nyheter, sade Woodward.

Redan i februari gjorde Donald Trump klart att han bryter presidenttraditionen genom att inte närvara på middagen.

I stället höll han på lördagen ett politiskt massmöte i Pennsylvania där han sade sig vara "förtjust" över att vara långt ifrån den "väldigt tråkiga" middagen i "Washingtonträsket". 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03