USA övar luftstrid tillsammans med de nordiska länderna

Jas Gripen deltar i flygvapenövningen Arctic challenge exercise. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD-TT

USA och Norden ska fortsätta att öva luftstrid tillsammans i ACE – en av Europas största flygvapenövningar.

Försvarsministrarna från Finland, Sverige, Danmark och Norge har tillsammans med USA undertecknat en avsiktsförklaring om Arctic challenge exercise (ACE). Den innebär att länderna vill att den återkommande multinationella övningen i norra Norden ska behålla sin status som så kallad flaggövning.

Den statusen ställer vissa krav, till exempel på övningens komplexitet och antal plan i luften. De nordiska länderna anser att den nivån uppnåddes senast ACE genomfördes. Det var 2019 då Sverige ansvarade för övningsledningen.

Under den övningen kunde över 100 plan befinna sig i luften samtidigt över nordligaste Sverige, Norge och Finland. Där övade de luftstrid både för anfall och försvar tillsammans med bland annat amerikanskt stridsflyg. ACE är nu en av Europas största stridsflygövningar.

Även amerikanerna var nöjda med ACE 2019 och har också undertecknat avsiktsförklaringen. Det innebär att de nordiska försvarsministrarna kan räkna med USA:s deltagande även i framtida ACE-övningar. Att USA deltar anser vara en förutsättning för att ha status som en flaggövning.

Nästa ACE är tänkt att hållas i slutet av denna vår om inte den pågående covid 19-pandemin sätter stopp för de planerna.

Bara de största och mest komplexa multinationella stridsflygövningarna kan kalla sig flaggövningar. Den mest avancerade anses "Red flag" i Nevada i USA vara. I den har även det svenska flygvapnet deltagit.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning