USA och Turkiet i diplomatisk kris

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer USA:s sanktionsbeslut i skarpa ordalag. Arkivbild. Bild: TT/AP/Burhan Ozbilici

USA och Turkiet befinner sig i en diplomatisk kris sedan USA infört sanktioner mot två ministrar i den turkiska regeringen. De två länderna har de senaste åren allt oftare hamnat på kollisionskurs med varandra.

Sanktionerna kom till stånd efter att en amerikansk pastor, som suttit frihetsberövad i Turkiet sedan 2016, förra veckan sattes i husarrest.

Pastor Andrew Brunson, verksam i en evangelisk kyrka, greps i oktober 2016 misstänkt för samröre med Gülenrörelsen samt den kurdiska PKK-gerillan, båda terrorstämplade i Turkiet. Om han skulle dömas riskerar Brunson 35 år i fängelse.

Sanktionerna innebär att justitieminister Abdulhamit Gül och inrikesminister Süleyman Soylu inte längre kommer åt eventuella tillgångar i USA och det är inte heller tillåtet för amerikanska medborgare att göra affärer med dem.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer USA:s beslut i skarpa ordalag. Erdogan anser bland annat att Washingtonregeringen visar prov på en "sionistisk mentalitet".

Relationerna mellan USA och Turkiet har varit spända under en tid. De två Natomedlemmarna har bland annat olika syn på konflikten i Syrien. Turkiet ser inte med blida ögon på det amerikanska stödet till den kurdiska milisgrupper i Syrien. USA ser å sin sida med oro på hur Turkiet i allt större utsträckning börjat samarbeta med Ryssland.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning