USA och Mexiko uppges överens om asylregler – Mexiko blir väntrum för asylsökande

Centralamerikanska migranter vid gränsövergången i Tijuana i Mexiko. Bild: TT-AP/Rodrigo Abd

President Donald Trumps regering har kommit överens med mexikanska myndigheter om att migranter som söker asyl i USA kan vänta på besked i Mexiko medan ansökan behandlas, rapporterar Washington Post.

Det är den tillträdande mexikanska regeringen som gått med på USA:s krav, enligt tidningen som hänvisar till källor inom det övergångsteam som arbetar för den blivande mexikanske presidenten Andrés Manuel López Obrador, även kallad "Amlo" på grund av sina initialer.

Överenskommelsen går på tvärs mot tidigare inarbetade asylregler. Stämmer Washington Posts uppgifter innebär den ett hårt bakslag för de tusentals migranter som flyr fattigdom och kriminalitet i sina centralamerikanska hemländer och som via Mexiko försöker nå fram till USA för att där söka asyl. I så fall blir Mexiko ett väntrum för asylsökande till USA.

Tusentals av dessa migranter har slagit läger i närheten av den mexikanska gränsövergång mot USA och läget där är stundtals mycket spänt.

Trump har satt in närmare 6 000 soldater längs gränsen och hotat med att stänga alla övergångar om det skulle bli oroligt.

Vita huset har inte kommenterat Washington Posts uppgifter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning