USA och Kina överens – risken för handelskrig minskar

Kinas USA och Kina kommer inte att inleda ett handelskrig, bekräftade Kinas vice premiärminister Liu He efter överläggningar i Washington. Experter varnar ändå för att ingenting garanterar att uppgörelsen kommer att fungera.Bild: TT–AP/Mark Schiefelbein

Kina och USA har kommit överens om att länderna ska överge hoten om nya tullar mot varandra, uppger Kinas vice premiärminister Liu He. Avsikten är politisk – att avstyra risken för ett handelskrig – men själva avtalet är vagt, menar experter.

– De två sidorna har kommit överens. De kommer inte att inleda ett handelskrig, och kommer att sluta öka tullarna mot varandra, säger Liu He enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

USA:s finansminister Steven Mnuchin bekräftar att en överenskommelse har träffats med Kina som "väsentligen kommer att minska handelsunderskottet".

"Bättre med frihandel"

Länderna meddelar att en överenskommelse har nåtts om att vidta åtgärder för att minska USA:s handelsunderskott, genom att Kina ska köpa mer amerikanska varor. Parterna träffades i Washington och nådde en uppgörelse natten till söndagen, finsk tid.

Framför allt gäller det jordbruks- och energiprodukter, enligt ett gemensamt uttalande från de två länderna.

"För att möta de ökande konsumtionsbehoven hos det kinesiska folket och behovet av högkvalitativ ekonomisk utveckling kommer Kina att betydligt öka inköp av amerikanska varor och tjänster. Det kommer att hjälpa tillväxten och sysselsättningen i USA", står det i uttalandet.

Länderna meddelar att de kommer att fortsätta samtalen om de konkreta åtgärderna.

Uttalandena kom efter handelssamtal mellan länderna under slutet av veckan, där en kinesisk handelsdelegation med landets vice premiärminister Liu He i spetsen var på besök i Washington.

Förra året hade USA ett handelsunderskott med 375,2 miljarder dollar gentemot Kina, vilket har irriterat president Donald Trump. Han lovade redan i sin valkampanj att jämna ut underskottet. USA har tidigare begärt att underskottet ska minskas med minst 200 miljarder dollar 2020. Den summan nämndes inte i uttalandet från Washington.

USA meddelade i tidigare i våras att man inför stränga importtullar på stål och aluminium eftersom importen av billigt kinesiskt stål missgynnar den amerikanska stålindustrin och den nationella säkerheten. Det utlöste en utveckling som ohejdad skulle ha kunna leda till ett fullskaligt handelskrig.

"Begränsat och trevande"

Analytiker varnar ändå för att det avtal som mejslades fram under veckoslutet inte är särskilt detaljerat och att man inte ska invaggas i tron att problemen är undanstökade.

– Överenskommelsen är mycket begränsad och trevande, och dess avsikt är snarast att dämpa spänningen i relationerna mellan länderna, säger Eswar Prasad, tidigare chef för Internationella valutafondens Kinaavdelning till Washington Post.

– Det är klart att Kina tvekar inför vissa av de specifika krav USA lägger fram, inklusive ett kvantitativt löfte om att minska det bilaterala handelsunderskottet.

Experter ifrågasätter också om Kina på verkligen kan öka sin import från USA med de 200 miljarder dollar om året som Trump har krävt.

– Bara för att Kina köper mer av våra grejer betyder det inte att handelsunderskottet kommer att minska, säger analytikern Christine McDaniel vid George Mason University till WP.

Hon påpekar att en del av de pengar USA håvar in på att Kina köper mer amerikanskt förmodligen går till att importera mer kinesiska produkter.

– Och då minskar ju inte underskottet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00