USA-minister prisar Finlands Natosamarbete

USA:s försvarsminister James Mattis hyllade Finlands insatser för försvarssamarbete och cybersäkerhet efter en träff med president Sauli Niinistö på måndagen. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

USA:s försvarsminister radade upp artighetsfraser efter en träff med president Sauli Niinistö på måndagen. James Mattis gratulerade Finland till att ha inrättat ett center för att motverka hybridhot och till det goda samarbetet med Nato.

USA:s försvarsminister James Mattis Finlandsbesök inleddes med ett samtal med president Sauli Niinistö på måndagen. Enligt Niinistö handlade samtalet om hur man bäst kan trygga fred och säkerhet i världen.

På en kort presskonferens efter samtalet gratulerade Mattis Finland till 100 år av självständighet och prisade Finlands försvarssamarbete såväl inom Norden som bilateralt med USA och med Nato. I sitt uttalande, som Mattis läste upp, sade han sig värdesätta Finlands insatser för den globala koalitionen för att kuva terrororganisationen IS.

Mattis välkomnade den avsiktsförklaring om bilateralt försvarssamarbete mellan Finland och USA som länderna enades om för ett år sedan.

– Vi ska jobba tillsammans för att implementera det. Det har ett stabiliserande syfte i Nordeuropa, sade Mattis och motiverade det med att avtalet stärker Finlands "resiliens" (förmåga att motstå störningar) som självständig stat.

James Mattis applåderade också Finlands initiativ att starta upp ett internationellt center i Helsingfors för att motverka hybridhot.

– Med det centret har Finland skapat en institution som möter tidens behov.

Mattis hyllade Finland för att landet "visar sig mena allvar med att försvara sin frihet och självständighet", vilket han menar syns också inom det nordiska försvarssamarbetet och ordförandeskapet i Arktiska rådet.

– Vi kan bekräfta att relationen mellan USA och Finland aldrig har varit starkare, sade Mattis.

Mattis tog inga frågor på presskonferensen. På tisdag ska han träffa flera nordeuropeiska länders försvarsministrar i Helsingfors, inklusive Jussi Niinistö (Blå).

"Vi har övat krig förut"

Försvarsminister Jussi Niinistö sade i fredags att Finland har börjat förbereda en större internationell militärövning i stil med svenska Aurora, och att den kan hållas tidigast 2020, tillsammans med viktiga partnerländer som Sverige och USA. I Aurora deltog 20 000 soldater.

Ex-utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) beskyllde i helgen försvarsministern för solokörande. På en fråga om han anser att försvarsministern soloåker sade presidenten att han inte kommenterar frågan. Inte heller ville presidenten gå in på hur stor övningen kunde vara förrän frågan diskuterats i riksdagen.

Däremot sade president Niinistö att han hade diskuterat frågan med försvarsministern tidigare på måndagen. Till pressen sade han att Finland då och då har ordnat större militärövningar förut.

– Om det nu planeras något sådant är det alltså något vi gjort förut. Ser man på tidtabellen blir det en fråga för nästa försvarsminister och nästa riksdag, men visst är det bra att ta upp frågan också i den nuvarande riksdagen, sade han.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46