USA lättar inte på sanktionerna mot Nordkorea

USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Pyongyang i lördags för att träffa Kim Yong Chol, Nordkoreans partihöjdare och tidigare underrättelsechef. Bild: AFP / Lehtikuva / Andrew Harnik

USA kommer inte att lätta på sanktionerna innan Nordkorea skrotar alla sina kärnvapen. Det är beskedet efter utrikesminister Mike Pompeos tvådagarsbesök till det slutna landet.

Mike Pompeo träffade högt uppsatta företrädare för den nordkoreanska regimen för att staka ut detaljerna i den process som nyligen inletts mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, som möttes i Singapore den 12 juni.

När Pompeo återvände till Japan gav han beskedet att USA:s sanktioner mot Nordkorea kommer att vara kvar till dess att landet har uppnått "slutgiltig kärnvapennedrustning".

– Samtidigt som vi uppmuntras av framstegen i samtalen, kan inte endast framsteg rättfärdiga en lättnad av de nuvarande sanktionerna, säger Pompeo.

"Hela världen en gangster"

Tonen mellan länderna hårdnade dock efter besöket. Pompeo uttryckte till en början att samtalen varit "mycket produktiva", medan Nordkorea kallade de amerikanska kraven på nedrustning för gangsteraktiga.

"Det verkar som att USA har missförstått vår goda vilja och vårt tålamod", lyder ett nordkoreanskt uttalande.

Men Mike Pompeo pekade på att världssamfundet står bakom synen på att Nordkorea måste avstå från att utveckla kärnvapen:

– Om kraven var gangsteraktiga är hela världen en gangster, eftersom det finns ett enhälligt beslut i FN:s säkerhetsråd om vad som måste uppnås.

Kroppar ska återföras

Mike Pompeo säger att nedrustningen har en bred innebörd som omfattar allt från vapen till robotar, och att den nordkoreanska sidan inte har bestridit den synen.

– Det kommer att gå att bekräfta den fullständiga kärnvapennedrustningen, det är vad president Trump och ordförande Kim har kommit överens om, säger Pompeo.

Japans utrikesminister Taro Kono säger att USA, Japan och Sydkorea är överens om att sanktionerna ska fortsätta till dess att Nordkorea skrotar sitt kärnvapenprogram och slutar utveckla ballistiska robotar, det vill säga sprängladdningar som avfyras över långa sträckor med hjälp av en raketmotor.

En av samtalspunkterna under mötet i Pyongyang var återförandet av kvarlevorna efter omkring 200 amerikanska soldater som stupade i Koreakriget (1950-1953). Pompeo säger att företrädare för båda sidor kommer att mötas den 12 juli för att diskutera frågan.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03