USA lämnar FN:s människorättsråd

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley och USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Bild: AFP / Lehtikuva/Andrew Caballero-Reynolds

USA lämnar FN:s människorättsråd. FN-ambassadören Nikki Haley säger att rådet sysslar med hyckleri och att det är ett hån mot mänskliga rättigheter.

Människorättsrådet innehåller många "likasinnade länder som är ovilliga att på allvar utmana status quo", enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Hon säger bland annat att det är "kroniskt partiskt" i Israel-Palestinafrågan.

FN-ambassadören meddelar utträdet vid en presskonferens tillsammans med USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Kenneth Roth, chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, säger att Donald Trumps USA tycks värdera en sak högre än alla andra:

– FN:s människorättsråd har spelat en viktig roll i länder som Nordkorea, Syrien, Myanmar (Burma) och Sydsudan, men allt Trump tycks bry sig om är att försvara Israel.

Rådet instiftades år 2006. USA anslöt under president Barack Obama år 2009.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström är kritisk till USA:s beslut.

"Jag beklagar beskedet", säger hon i en skriftlig kommentar. "Rådet har åstadkommit flera viktiga framsteg i utvecklingen och främjandet av mänskliga rättigheter", enligt Wallström, som dock tillägger att hon håller med om att rådet "har vissa brister".

"Trots detta förblir rådet ett viktigt redskap i kampen för att uppmärksamma grava MR-kränkningar samt värna och stärka de mänskliga rättigheterna."

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03