USA kräver eritreansk reträtt i Etiopien

USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild. Bild: Manuel Balce Ceneta/TT-AP

USA kräver att Eritrea omedelbart drar tillbaka sina soldater från grannlandet Etiopien. Detta sedan Amnesty International i en rapport beskrivit en massaker som ska ha begåtts av eritreanska och etiopiska styrkor i staden Aksum.

"USA är djupt oroat över de skändligheter som rapporterats", skriver utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande.

Hundratals civila dödades enligt Amnesty i massakern i slutet av november.

Blinken uppmanar Afrikanska unionen och regionala krafter att samarbeta med USA för att ta sig an situationen i norra Etiopien. Och att Eritrea drar tillbaka sina styrkor från grannlandet.

"Vi är även djupt oroade över den förvärrade humanitära krisen", skriver han.

En väpnad konflikt bröt ut i Tigray i början av november, då Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed inledde en militäroffensiv mot Tigreanska folkets befrielsefront som styrde delstaten. Det skedde efter en dödlig attack mot centralregeringens militärförläggningar i regionen, som föregicks av en lång konflikt mellan centralregeringen och delstatsstyret.

Att soldater från Eritrea deltagit i konflikten i Tigray har upprepade gånger förnekats av regeringarna i både Etiopien och Eritrea, trots att en rad rapporter och vittnesmål har pekat på motsatsen.

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring sex procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre sedan 2018 och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Spänningarna resulterade i november i en fullskalig väpnad konflikt, då federal militär gick in i Tigray för att bekämpa TPLF:s regionala styrkor. Konflikten pågår fortfarande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning