USA kommer att delta i klimatsamtal trots att landet planerar att lämna Parisavtalet

President Donald Trump tillkännagav i början av juni att USA kommer att lämna Parisavtalet. Bild: Lehtikuva/Brendan Smialowski

USA kommer att delta i internationella klimatsamtal för att försvara sina intressen, meddelar landets utrikesministerium.

President Donald Trump tillkännagav i början av juni att USA kommer att lämna klimatavtalet från 2015. Hans administration bekräftar nu att man meddelat FN om "sin avsikt att dra sig ur Parisavtalet", en process som tar minst tre år.

Men det amerikanska utrikesministeriet säger i ett uttalande att USA fortfarande är förpliktat att minska sina utsläpp av växthusgaser och kommer att delta i det internationella samfundets kamp mot klimatförändring.

"Vi kommer att fortsätta att minska våra utsläpp av växthusgaser genom innovation och teknologiska genombrott", heter det i ett uttalande.

"Vi kommer också att arbeta med andra länder för att hjälpa dem ha tillgång till och använda fossila bränslen på ett renare och mer effektivt sätt och använda förnybara och andra rena energikällor", heter det vidare.

Utrikesministeriet säger att USA kommer att fortsätta att delta i internationella samtal och möten om klimatförändring "för att försvara USA:s intressen och försäkra att alla framtida linjeval förblir tillgängliga för administrationen".

Enligt utrikesministeriet innebär det här att USA också kommer att delta i pågående samtal om hur Parisavtalet ska tillämpas.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39