USA närmar sig 500 000 coviddöda

En person vid ett äldreboende i Harlem i New York får en vaccinspruta. Arkivbild. Bild: Yuki Iwamura/TT-AP

Vita huset väntas nu i början av veckan uppmärksamma att en halv miljon covidsjuka har avlidit i USA med en ljusceremoni.

Antalet nya fall av smittade sjunker i USA, liksom antalet nya dödsfall, i takt med att restriktioner och vaccinationer börjar få effekt.

Den senaste veckan har nästan 68 000 nya fall registrerats dagligen, vilket är en nedgång med 44 procent jämfört med två veckor tidigare, enligt The New York Times sammanställning. Antalet som vårdas på sjukhus med covid-19 har samtidigt halverats på en månad.

"Förbluffande"

Men minskningen till trots kommer USA inom kort att officiellt passera 500 000 döda med covid-19, enligt Johns Hopkins-universitetet – drygt ett år efter att landets första dödsfall rapporterades i februari 2020.

Den första person som rapporterades ha avlidit med covid-19 i USA var en man i Seattle i delstaten Washington. Han dog den 28 februari 2020.

Senare kunde man dock via obduktion bekräfta att två personer i Santa Clara i Kalifornien, som avled den 6 respektive 17 februari i sina hem, hade coronaviruset i kroppen.

De båda personerna i Kalifornien hade inte rest utomlands, utan hade antagligen smittats i samhället på hemmaplan.

Källa: San Francisco Chronicle

– Det är fruktansvärt. Det är historiskt. Vi har inte sett någonting ens i närheten på mer än 100 år, sedan 1918 års influensapandemi (spanska sjukan), säger Vita husets covidrådgivare Anthony Fauci till mediebolaget NBC.

– Det är förbluffande när du tittar på siffrorna, nästintill otroligt, men det är sant.

Fauci säger till mediebolaget CNN att han tror att det kommer att vara en mer normal situation i landet i slutet av året, men att det är möjligt att amerikaner fortsatt kommer att bära munskydd även nästa år.

Tänder ljus

President Joe Biden ska på måndagskvällen hedra de avlidna genom att tala och delta vid en ljusceremoni vid Vita huset. Högtidlighållandet är planerat till klockan ett på natten finsk tid. Vid sidan av Biden ska USA:s första dam Jill Biden samt vicepresidentparet Kamala Harris och Doug Emhoff delta.

I USA har totalt knappt 28 miljoner fall av covid-19 bekräftats. Dödssiffran låg under natten till måndagen på 489 060 och drygt 56 000 vårdades på sjukhus, enligt The Covid Tracking Project.

Globalt närmar sig antalet döda som insjuknat i covid-19 2,5 miljoner. Totalt har 111 miljoner konstaterats smittade med coronaviruset i världen, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning