USA: Inställda aborter motiveras med coronaviruset

Texas guvernör Greg Abbott (i mitten) skrev i helgen under beslutets att ställa in delstatens aborter. Arkivbild. Bild: Eric Gay/AP/TT

På grund av covid-19 uppmanar nu de amerikanska delstaterna Texas och Ohio sina läkare att ställa in alla ingrepp som inte är akut brådskande – och räknar där in aborter.

Beslutet motiveras med att delstaterna behöver frigöra vårdresurser för att hantera coronasmittan.

Texas delstatsåklagare Ken Paxton har förkunnat att alla aborter därför kommer att ställas in om inte moderns liv är hotat.

De läkare som bryter mot bestämmelsen riskerar upp till sex månaders fängelse.

Abortförespråkare kritiserar beslutet, som ses som ideologiskt motiverat, samt påpekar att det i många fall inte går att skjuta upp aborter.

– Det är inte ett dugg förvånande att vår delstatsåklagare använder alla förevändningar han kan för att driva igenom sin ideologiska dagordning, säger Kathy Miller som driver organisationen Texas Freedom Network.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning