USA inleder militärövning med Sydkorea

Hangarfartyget USS Carl Vinson. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / US DEPARTMENT OF DEFENSE HANDOUT

Det amerikanska hangarfartyget USS Carl Vinson är framme i Japanska havet, där USA och Sydkorea har inlett en gemensam militärövning. Kraftmätningen inleds bara timmar efter kärnvapendiktaturen Nordkoreas misslyckade robottest.

Ett franskt örlogsfartyg anlände till Japan på lördagen för en gemensam militärövning, där även brittiska soldater kommer att delta.

Roboten avfyrades tidigt på lördagsmorgonen lokal tid, enligt sydkoreansk och amerikansk militär – bara timmar efter att de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd hade träffats för att avhandla Nordkoreakrisen.

"Illa!", skrev USA:s president Donald Trump på Twitter.

Men testet rapporteras ha misslyckats och roboten nådde aldrig särskilt långt.

"Hot mot Japan"

Från Sydkorea kommer starka fördömanden. Moon Jae-In, som väntas bli landets nye president efter valet i maj, uppmanar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att "omedelbart sluta med sina vårdslösa och provokativa handlingar" och i stället samarbeta med det internationella samfundet.

Samtidigt anklagade Pyongyang, via den statliga nyhetsbyrån KCNA, USA för att ligga bakom det upptrissade läget i regionen:

"Om ett krig bryter ut på halvön kommer USA att hållas fullkomligt ansvarig för det, oavsett vem som utför en förebyggande attack."

Den gemensamma militärövningen med Sydkorea ses som en provokation av Pyongyang, och Kina har uppmanat USA att sätta stopp för den.

Grannländerna Japan och Ryssland är tydliga med att de inte vill ha en militär lösning på krisen.

Det nya robottestet upprör Japans premiärminister Shinzo Abe.

– Det är ett stort hot mot vårt land. Det här är absolut inte acceptabelt, säger Abe som vill se fortsatt tryck från USA och Kina mot regimen i Pyongyang.

Förväntningar på Kina

Shinzo Abe säger att Pekings roll är extremt viktig, och välkomnar Donald Trumps samtal om krisen med Kinas president Xi Jinping.

– Som premiärminister fokuserar jag på Kinas respons. Kina, hoppas jag, kommer att spela en konstruktiv roll. Jag har höga förväntningar på att Kina spelar sin roll på rätt sätt, säger Abe.

Ett ansvar som Kina, som hållit Nordkorea under armarna, dock inte vill bära ensamt.

Vid mötet i FN sade landets utrikesminister Wang Yi att det inte bara är upp till Kina att lösa problemet med Nordkorea.

– Nyckeln till att lösa kärnvapenfrågan på halvön ligger inte i händerna på den kinesiska sidan, sade Wang Yi.

Prata med Trump

Även Filippinernas president Rodrigo Duterte har saker att säga i frågan.

Under lördagen ska han – i sin roll som nuvarande ordförande för sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean – prata med Donald Trump, mana honom till besinning och att inte spela Nordkoreas diktator i händerna. Det meddelade Duterte på en pressträff i Manila på lördagen.

– Killen (Kim Jong-Un) vill helt enkelt göra slut på världen, det är därför han är väldigt glad. Han ler alltid. Men han vill verkligen göra slut på allt, sade Duterte.

I början av mars sköt Nordkorea upp robotar som landade i Japanska sjön. Det var en övning för att kunna attackera amerikanska baser i Japan, enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

I mitten av mars signalerade USA:s utrikesminister Rex Tillerson att tålamodet med den nordkoreanska regimen tryter och att ett militärt ingripande är en möjlighet.

Nordkorea har fortsatt med vapentester och USA:s flotta har närmat sig Koreahalvön med en grupp örlogsfartyg.

USA:s president Donald Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA.

Nordkorea anklagar i sin tur USA för att öka risken för krig genom att skicka örlogsfartyg till Koreahalvön och har hotat med "obarmhärtig ödeläggelse" om USA väljer att anfalla.

Den 26 april blev det känt att delar av den amerikanska militärens robotförsvarssystem THAAD har flyttas till södra Sydkorea.

Kina har uppmanat både Nordkorea och USA att sluta med militära aktiviteter som kan få det spända läget att eskalera.

Nordkorea avfyrades en ny robot från en region norr om huvudstaden Pyongyang på lördagen, tidigt på morgonen lokal tid. Testet rapporteras dock ha misslyckats och roboten exploderade kort efter uppskjutningen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning