USA inför sanktioner mot Turkiet

USA:s president Donald Trump i lördags. Bild: Alex Brandon/TT-AP

USA har infört sanktioner mot tre turkiska ministrar, efter landets offensiv mot Syrien. – Turkiets handlingar utgör ett osedvanlig och extraordinärt hot mot USA, säger president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump har skrivit under sin tidigare aviserade presidentorder om att införa sanktioner mot Turkiet.

Sanktionerna gäller tre ministrar, bland dem försvarsminister Hulusi Akar. Deras ekonomiska tillgångar i USA fryses och amerikanska individer, företag och institutioner förbjuds att göra affärer med dem.

Sanktionerna stoppar även de pågående förhandlingarna med landet om ett handelsavtal värt 100 miljarder dollar och höjer tullen på turkiskt stål till 50 procent.

Inhemsk kritik

– USA håller den turkiska regeringen ansvarig för det eskalerande våldet från turkiska styrkor som hotar oskyldiga civila och skapar instabilitet i regionen, säger finansminister Steven Mnuchin.

En hårt pressad Trump har av sina egna partikamrater redan fått kritik för att de införda sanktionerna inte går tillräckligt långt.

"Vi uppskattar regeringens planerade sanktioner, men de gör inte tillräckligt för att straffat Turkiet för deras flagranta övergrepp i Syrien", säger Mike McCaul, republikanernas mest seniore ledamot i representanthusets utrikeskommitté, i ett skriftligt uttalande.

Pratade med Erdogan

Vicepresident Mike Pence uppger att Trump på måndagen har pratat med sin turkiske motpart Recep Tayyip Erdogan och då uppmanat om ett omedelbart eldupphör från turkiskt håll.

– USA gav inte Turkiet grönt ljus att invadera Turkiet, sade Pence, och upprepade närmast ordagrant utrikesminister Mike Pompeos ord från förra veckan.

Pence uppgav även att han själv på Trumps order ska åka till Turkiet för vidare samtal med den turkiska regeringen.

– Han gav mig i uppgift att leda en delegation. Jag kommer att åka till regionen så fort som möjligt för att förhandla om eldupphör och försöka nå en lösning.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning