USA inför sanktioner mot rysk oljegigant

USA inför sanktioner mot ett ryskt dotterbolag för att det stöttat den venezuelanska oljeindustrin. Arkivbild Bild: Fernando Llano/AP-TT

USA inför sanktioner mot ett dotterbolag till den statliga ryska oljegiganten Rosneft. Enligt den amerikanska regeringen har Genèvebaserade Rosneft Trading stöttat den venezuelanska oljeindustrin.

"Rosneft Trading, och dess ordförande agerade mellanhand vid försäljning och transport av venezuelansk råolja", skriver finansminister Steven Mnuchin i ett uttalande.

USA har infört omfattande sanktioner mot Venezuela som en markering mot vänsterledaren Nicolás Maduro, vars styre utmanas av oppositionsledaren Juan Guaidó. USA och en rad andra länder betraktar Guaidó som rättmätig ledare. Detta sedan han i fjol utropat sig själv till övergångspresident med hänvisning till att Maduros presidentmandat inte anses vara legitimt.

Tisdagens sanktionsbesked innebär bland annat att USA fryser Rosneft Tradings tillgångar i landet. USA varnar även andra länder att göra affärer med bolaget, som ännu inte har kommenterat beslutet.

Moderbolaget Rosneft är ett av världens största oljebolag.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning